Regionieuws: Broedseizoen ten einde - Landingsbaan Park Vliegbasis Soesterberg weer open

maandag 19 augustus 2019 09.03 uur | laatst gewijzigd: maandag 19 augustus 2019 08.05 uur | auteur: Utrechts Landschap
Foto: Bregje de Rijk

Utrechts Landschap heeft de hekken van de hoofdlandingsbaan op Park Vliegbasis Soesterberg weer opengezet. Het broedseizoen is ten einde en wandelaars en fietsers kunnen weer volop genieten van het weidse uitzicht en de stilte op de 3 kilometer lange baan.

Broedseizoen veldleeuwerik voorbij
Dankzij de rust hebben de veldleeuweriken de afgelopen maanden kunnen broeden op het schrale grasland langs de voormalige landingsbaan. De veldleeuwerik broedt op de grond en is erg gevoelig voor verstoring. De vogel staat op de rode lijst in Nederland, omdat de aantallen met 95% zijn afgenomen ten opzichte van de jaren 60. Op Park Vliegbasis Soesterberg broeden ieder jaar ruim 200 paartjes. Dat is een bijzonder hoge dichtheid voor Nederlandse begrippen.

Veldleeuwerik nog tot september te zien
Dat de vogel hier in zulke grote getalen broedt, komt door het zorgvuldige beheer dat Utrechts Landschap voert en het jaarlijks afsluiten van de landingsbaan. De veldleeuwerik blijft nog tot ongeveer september op de vliegbasis. Daarna trekken de meeste veldleeuweriken naar het zuiden.

Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn diverse wandelmogelijkheden. U kunt een gratis wandelkaart aanvragen via www.utrechtslandschap.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES