Alcohoholonderzoek: 8 % van Stichtse Vechters drinkt overmatig

maandag 19 augustus 2019 09.28 uur | laatst gewijzigd: maandag 19 augustus 2019 10.38 uur | auteur: Robbert Oelp

Volgens een onderzoek van afkickkliniekwijzer.nl kent Nederland een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Op basis van data van het CBS en de gezondheidsmonitor van het RIVM concluderen de onderzoekers dat 8 % van de Stichtse Vechters overmatig drinkt. In de landelijke lijst staat de gemeente Stichtse Vecht op plek 126. Overmatig alcoholgebruik betekent dat je meer dan 21 (mannen) en 14 (vrouwen) glazen alcohol per week neemt. Het overmatige alcoholgebruik in Stichtse Vecht ligt volgens de onderzoekers van afkickkliniekwijzer.nl op het landelijke gemiddelde. Bergen in Noord-Holland is de gemeente met het hoogste percentage (13%) overmatige drinkers. (Archieffoto ter illustratie)

Volgens de onderzoekers is het aantal zware drinkers in de provincie Utrecht relatief laag. Op landelijk niveau blijkt dat boven de rivieren meer overmatig wordt gedronken dan beneden de rivieren. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Laren is het percentage probleemdrinkers hoog. Maar liefst 13 % van de 18 jaar en oudere inwoners drinkt teveel.

Top-10 gemeentes met de meeste overmatige drinkers
De 10 gemeentes in Nederland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken:

1. Bergen (NH.): 13%
2. Laren: 13%
3. Ameland: 12%
4. Bloemendaal: 12%
5. Nieuwkoop: 12%
6. Noordwijk: 12%
7. Rozendaal: 12%
8. Schiermonnikoog: 12%
9. Vlieland: 12%
10. Asten: 11%

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van afkickkliniekwijzer. KLIK HIER voor de uitkomsten van het alcoholgebruik in Utrecht. KLIK HIER voor de uitkomsten van het alcoholgebruik in Nederland.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES