Criminaliteit eerste half jaar met 15% gestegen

donderdag 22 augustus 2019 22.07 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 23 augustus 2019 11.53 uur | auteur: Robbert Oelp

De totale criminaliteit in Stichtse Vecht is het eerste half jaar met 15% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit zijn 163 meer incidenten ten opzichte van 2018. De opvallende stijgingen zijn woninginbraken, vernielingen, bedrijfsinbraken en meldingen jongerenoverlast. Het aantal woninginbraken is gestegen met 10 inbraken. De grootste stijging is in Loenen aan de Vecht te zien. Ook het deel van de gemeente Wijdemeren dat grenst aan Loenen aan de Vecht heeft te maken met een vergelijkbare stijging. Met deze gemeente is contact over een gezamenlijke aanpak.

Verzekeraars zijn sinds dit jaar verplicht aangifte te doen van vernielingen aan auto’s. Hierbij valt te denken aan het openslaan van portierdeuren waardoor lakschade ontstaat. De schades worden allemaal onder vernielingen geplaatst, wat een vertekend beeld geeft. Dit heeft geleid tot een stijging van 27%. Er wordt gekeken of deze schades onder een andere code genoteerd kunnen worden om een realistisch beeld te krijgen van vernielingen in Stichtse Vecht. De bedrijfsinbraken zijn gestegen met 64%, dat gaat om een stijging van 9 inbraken t.o.v. 2018. Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor de stijging. De inbraken worden in de gehele gemeente gepleegd.

Het aantal meldingen jongerenoverlast is gestegen met 35%. De meeste meldingen worden gedaan in Breukelen Noord. Gemeente Stichtse Vecht: 'Om een goed beeld te krijgen van de overlast in Breukelen Noord, zijn inwoners gevraagd om meer te melden indien men overlast ervaart. Aan dit verzoek is gehoor gegeven. Er zijn maatregelen genomen omtrent de groep in Breukelen Noord en er is een aanpak opgezet die gericht is op het individu, de omgeving en de groep. Vanuit de samenwerkende partijen komt het beeld dat het nu rustig is in de wijk en er geen meldingen meer aan de groep kunnen worden gekoppeld.'

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES