'ENDLESS LIFE' op Buitenplaats Doornburgh

woensdag 04 september 2019 15.38 uur | laatst gewijzigd: woensdag 04 september 2019 14.43 uur | auteur: Buitenplaats Doornburgh

Kunnen we in de toekomst ons leven eindeloos verlengen? Verschillende wetenschappers beweren dat dit binnenkort mogelijk is. Van 13 september 2019 t/m 29 maart 2020 verkennen hedendaagse kunstenaars en wetenschappers dit thema op Buitenplaats Doornburgh in ‘ENDLESS LIFE. Kunst & wetenschap over het oneindige leven.’ Toonaangevende kunstenaars en kunstenaars delen in lezingen hun visie op het eeuwige leven.

Oneindig leven mogelijk?
Het leven is nu eindig: cellen in ons lichaam verouderen en dit verval leidt uiteindelijk tot de dood. Uit recente wetenschappelijke ontdekkingen blijkt dat deze veroudering te vertragen is en dat sommige cellen zelfs weer jonger kunnen worden. Tijdens ENDLESS LIFE reflecteren kunstenaars en wetenschappers over eindeloos leven. Want hoe ziet onze wereld er straks uit als de dood niet voor iedereen meer een vaststaand feit is? Op Buitenplaats Doornburgh komen tijdens ENDLESS LIFE in de lezingen en de tentoongestelde kunst verschillende perspectieven aan bod.

Kunst en wetenschap
In de priorij is kunst te zien van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). Daan Roosegaarde ontwierp voor ENDLESS LIFE een speciale opstelling van het interactieve landschap DUNE en LOTUS MODEL. “Het zal één van de meest sacrale settings van DUNE worden,”aldus Roosegaarde. Curator beeldende kunst Zippora Elders: “ENDLESS LIFE is een interdisciplinair programmawaarin wordt gereflecteerd op eeuwig leven in relatie tot lichaam, ziel en bezieling, kwetsbaarheid, betekenisvan het bestaan, tijdsbeleving, ongemak, het organische, onbekende technologie en het onvoorstelbare.”

Lezingen: Doornburgh Dialogen
Tijdens ENDLESS LIFE bespreken diverse wetenschappers en experts in lezingen welke innovaties er binnenkort aankomen op het gebied van het eindeloze leven en wat de gevolgen kunnen zijn voor ons als samenleving en de planeet. Moeten we wel naar levensverlenging en onsterfelijkheid streven? Te gast zijn o.a. hoogleraar gerontologie en verouderingsonderzoeker Andrea Maier, wetenschapsfilosoof Trudy Dehue en leraar Tibetaans boeddhisme Jan Geurtz. Curator wetenschap en techniekfilosoof Martijntje Smits; “De zoektocht naar eeuwig leven en de fontein van de eeuwige jeugd is van alle tijden. Wat is de waarde van de culturele en spirituele idealen van onsterfelijkheid in het licht van de huidige wetenschappelijke beloften? En op welke manier gaan we de nieuwe technieken gebruiken? De sprekers gaan in gesprek met het publiek; we noemen het de‘Doornburgh Dialogen’.”

Buitenplaats Doornburgh
Buitenplaats Doornburgh in Maarssen aan de Vecht is sinds 2018 een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Het wordt de komende jaren ontwikkeld door de MeyerBergman Erfgoed Groep. Founder Maya Meijer-Bergmans; “Doornburgh is een laboratorium voor de kunst en een atelier voor de wetenschap. Ik ben er van overtuigd dat als kunstenaars en wetenschappers elkaar ontmoeten, zij samen tot innovatieve oplossingenkomen voor de toekomst.” Binnenkort staat het volledige programma van ENDLESS LIFE op www.buitenplaatsdoornburgh.nl

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES