Groot feest bij Wawollie en een emmer vol geld voor Proefdiervrij

maandag 09 september 2019 11.32 uur | laatst gewijzigd: maandag 09 september 2019 10.37 uur | auteur: Wawollie Kringloop
Foto: Bram Muller

Wawollie vierde vorig weekend zijn vijfde verjaardag! Er was buiten een grote rommelmarkt, overal waren activiteiten en bij binnenkomst werd je vrolijk begroet door vrijwilligers met een vegan hapje en drankje. Het was feest! Niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de dieren, want Wawollie gaf op zondag een emmer met ruim €660,-  aan stichting Proefdiervrij.

Al vijf jaar lang staan de deuren van Wawollie Kringloop op de Maarssenbroeksedijk 59 open. Om de vrijwilligers en bezoekers te bedanken voor deze mijlpaal werd er flink uitgepakt. Op het heetst van de dag werden de vrijwilligers getrakteerd op verkoelend veganistisch ijs van Roberto Gelato, er ontstonden spontane jamsessies tussen de boeken en pannen op de grote rommelmarkt en bezoekers gingen creatief aan de slag met tweedehands textiel, papier en porselein in de verschillende recycle en upcycle knutselhoeken. 

“Dankzij deze kringloopwinkel krijgen spullen een tweede leven. Dit is goed voor het milieu en de dieren.” zegt de trotse oprichter, Hans Messie. Al jarenlang zet hij zich in voor de dieren als activist en veganist. Nu ondersteunt hij goede doelen die dierenwelzijn, natuur en milieu bevorderen door de fooienpot te doneren. Dit keer is gekozen voor stichting Proefdiervrij. “Omdat het schrijnend is dat er jaarlijks alleen al in Nederland meer dan een half miljoen dieren worden gebruikt om proeven op uit te voeren. De proeven zijn veelal voor onderzoek naar  menselijke aandoeningen. Dit betekent veel pijn en ongemakken voor de dieren, terwijl de vertaalslag naar menselijke situatie nog lastig blijft” stelt Hans. 

Messie en collega’s gaven een volle emmer kleingeld aan Debby Weijers, de directeur van stichting Proefdiervrij. Zij zal dit geld gebruiken voor het project ‘Vital Tissue’. Een project dat zich inzet om testen in het vervolg op menselijk restweefsel, bijvoorbeeld afkomstig uit operaties, uit te voeren in plaats van op dieren. Het kleingeld werd geteld en gisteren kreeg Wawollie te horen dat er ruim 660 euro aan fooiengeld in de roze emmer zat.

“Wij gaan nog wel eventjes door” zegt Meike Wielheesen, manager bij Wawollie. “Want voor alle mensen, ook degene die er tijdens het feestweekendhelaas niet bij konden zijn, gelden de feestelijke kortingsacties op kleding, boeken, dvd’s en cd’s zullen nog de hele maand september.” En hopelijk blijft Wawollie Kringloopwinkel nog vele jaren blijven bestaan om mensen en dieren te kunnen helpen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES