CDA pleit voor verbod lachgas bij evenementen en dient motie 'Lachgas is geen lachertje' in

dinsdag 10 september 2019 07.29 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 10 september 2019 08.32 uur | auteur: Robbert Oelp

Het CDA Stichtse Vecht wil dat het college lachgas gaat verbieden bij evenementen, naar voorbeeld van andere gemeenten zoals Den Bosch, Rotterdam en Alkmaar. CDA-raadslid Pim van Rossum roept de gemeente in een motie op om het verbod op te nemen in de evenementenvergunning, om zo organisatoren medeverantwoordelijk te maken voor de handhaving. In de motie roept het CDA ook op om te pleiten bij het Rijk voor meer mogelijkheden om de verkoop en het gebruik van lachgas aan banden te kunnen leggen. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

“Het gebruik van lachgas neemt de laatste jaren toe en er kan tegelijkertijd niet wettelijk tegenop getreden worden. Het heeft een heel onschuldig imago, maar daar moeten we vanaf”, aldus Van Rossum. De CDA’er wijst in zijn motie op het Trimbos instituut dat voorlichting geeft over de gezondheidsrisico’s zoals mogelijke schade aan de ontwikkeling van de hersenen. Van Rossum, zelf docent op een middelbare school, pleit ook voor meer voorlichting aan jongeren op middelbare scholen, MBO’s en in jongerenprogramma’s. “Lachgas wordt steeds populairder onder jongeren, maar ze weten vaak weinig van de risico’s. Naast handhaving is dus ook meer voorlichting noodzakelijk om jongeren en hun ouders op de gevaren te wijzen”.

De motie van het CDA getiteld: 'Lachgas is geen lachertje' staat op de agenda van de vergadering Commissie Sociaal Domein op 8 oktober 2019. De motie volgt op eerdere vragen van de PvdA en de PVV aan het college, waarop het college heeft aangegeven bekend te zijn met het probleem, maar optreden tegen het gebruik niet mogelijk is.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES