Lichtkunst van Daan Roosegaarde op Buitenplaats Doornburgh

zondag 15 september 2019 10.57 uur | laatst gewijzigd: zondag 15 september 2019 09.59 uur | auteur: Buitenplaats Doornburgh

Op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is vanaf 13 september hedendaagse kunst van onder andere Daan Roosegaarde te zien. In het voormalige klooster aan de Vecht reflecteren kunstenaars in ENDLESS LIFE op het oneindige leven. Een actueel onderwerp, aangezien verschillende wetenschappers beweren dat mensen in de toekomst veel ouder gaan worden. Wat betekent dat voor onze manier van leven, voor de maatschappij en onze planeet? Tot en met 29 maart 2020 verkennen experts en wetenschappers in verschillende lezingen hoe om te gaan als mensen straks 130 jaar of ouder kunnen worden. Oneindig leven mogelijk?

Uit recente wetenschappelijke ontdekkingen blijkt dat de veroudering van onze cellen te vertragen is en dat ze soms zelfs weer jonger kunnen worden. Tijdens ENDLESS LIFE op Buitenplaats Doornburgh reflecteren kunstenaars en wetenschappers over eindeloos leven. Want hoe ziet onze wereld er straks uit, als de dood niet voor iedereen meer een vaststaand feit is? Verschillende perspectieven komen aan bod tijdens ENDLESS LIFE, in lezingen en de tentoongestelde kunst. Tijdens de officiële opening hield presentator Jan Mulder een manifest tegen de dood; "De essentie van het leven is je verheugen op de dag van morgen."

Kunst en wetenschap
In de gangen van het voormalige klooster aan de Vecht is kunst te zien van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden, Hannes Wiedemann (DE) en Daan Roosegaarde. Curator beeldende kunst Zippora Elders: “ENDLESS LIFE is een interdisciplinair programma waarin wordt gereflecteerd op eeuwig leven in relatie tot lichaam, bezieling, betekenis van het bestaan, tijdsbeleving, het organische, onbekende technologie en het onvoorstelbare.” Daan Roosegaarde ontwierp voor ENDLESS LIFE een speciale opstelling van het interactieve landschap DUNE en LOTUS MODEL. “Het is één van de meest sacrale settings van DUNE,” aldus Roosegaarde. Op 4 oktober geeft Daan Roosegaarde een lezing over zijn werk en ideeën over het landschap van de toekomst.

Lezingen: Doornburgh Dialogen
Tijdens ENDLESS LIFE bespreken diverse wetenschappers en experts in lezingen welke innovaties er binnenkort aankomen op het gebied van het eindeloze leven en wat de gevolgen kunnen zijn voor ons als samenleving en de planeet. Moeten we wel naar levensverlenging en onsterfelijkheid streven? Op 2 november is er een lezing van leraar Tibetaans boeddhisme Jan Geurtz en filosoof Ivana Ivkovic over de kunst van het sterven. Curator wetenschap en techniekfilosoof Martijntje Smits: “De zoektocht naar eeuwig leven en de fontein van de eeuwige jeugd is van alle tijden. Wat is de waarde van de culturele en spirituele idealen van onsterfelijkheid in het licht van de huidige wetenschappelijke beloften? En op welke manier gaan we de nieuwe technieken gebruiken? Tijdens de lezingen bespreken we verschillende perspectieven.”             

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES