RTV Stichtse Vecht

Kinderburgemeesters uit hele land in Stichtse Vecht

Op zaterdag 28 september 2019 staat gemeentehuis Goudestein in Maarssen op z’n kop. Dan vindt de vierde Landelijke Dag van Kinderburgemeesters plaats, een initiatief van KinderrechtenNU. Tijdens de dag praten 30 kinderburgemeesters met elkaar over kinderrechten, leren meedenken en je stem laten horen. Elke kinderburgemeester neemt een jeudgbeleidsmedewerker mee uit zijn of haar eigen gemeente. (Archieffoto landelijke Kinderburgemeestersdag in Diemen 2019)

“Kinderen weten vaak zelf heel goed wat ze nodig hebben. Maar dan moeten we wel onze oren open zetten voor hen.” Aan het woord is burgemeester Yvonne van Mastrigt. “Luisteren naar kinderen en écht horen wat zij te zeggen hebben is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Zo leren zij al vroeg wat democratie inhoudt. Daarom ben ik ook zo blij dat gemeente Stichtse Vecht gastgemeente is voor de Landelijke Dag van Kinderburgemeesters.”

Pop up tentoonstelling 
Alle kinderburgemeesters nemen hun kinderambtsketen mee naar de Landelijke Dag. Zij leveren hun keten voor een paar uur in bij het Vechtstreekmuseum, waar alleen op zaterdag 28 september een pop up tentoonstelling is van kinderambtsketens. Je kunt de pop up tentoonstelling bezoeken tussen 10:15 en 15:00 uur (gratis voor kinderen tot en met 11 jaar en museumjaarkaarthouders). Een mooie kans om de verschillende kinderketens te bekijken! 

Programma
De Landelijke Dag van Kinderburgemeesters start om 9:30 uur en duurt tot 15:00 uur. Britt Klomp, de huidige kinderburgemeester van Stichtse Vechtse trapt de dag af samen met burgemeester Yvonne van Mastrigt. Ongeveer 10:00 uur maken we een officiële foto op het bordes van alle kinderburgemeesters mét hun kinderambtsketen om. 

Daarna gaan de kinderburgemeesters aan de slag. Zo is er een workshop over manieren om je stem te laten horen. Onder leiding van Jantje Beton gaan de kinderburgemeesters in gesprek over buitenspelen in hun gemeente. Dat is heel belangrijk maar hoe zorg je als kinderburgemeester dat er in jouw gemeente voldoende aandacht voor is? En wat is er verder nodig? 

Na de lunch (die wordt geserveerd tijdens een vaartocht over rivier de Vecht) is er aandacht voor diversiteit: wat is er extra nodig om er voor te zorgen dat iedereen in je gemeente mee kan doen? De organisatie Samen Sterk Zonder Stigma laat het voelen wat het is als je niet vanzelfsprekend mee kunt doen. 

Aan het einde van de dag ondertekenen alle aanwezige kinderburgemeesters het manifest ‘We doen het samen’ en presenteren we het net opgerichtte Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters. Daarna draagt Stichtse Vecht het stokje over aan gemeente Leeuwarden die de Landelijk Dag volgend jaar zal organiseren. 

Volwassenen over kinderrechten 
Ondertussen is er een apart programma voor de begeleiders van de kinderburgemeesters, de jeugdbeleidsambtenaren. Onder de titel ‘We doen het samen’, praten de ambtenaren over hoe kinderen mee kunnen doen in de lokale democratie en waarom dat belangrijk is. Dit programma wordt verzorgd door KinderrechtenNU samen met  het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Nederlandse Vereniging voor raadsleden, SAM& (samenvoorallekinderen.nl) en Jantje Beton. 

Mijlpaal voor kinderparticipatie
Willemijn Dupuis van KinderrechtenNU: “We willen heel graag dat alle kinderen in Nederland leren om mee te doen aan onze democratie. Participeren – meedoen – is namelijk een belangrijk kinderrecht. Daarom gaan we op 27 september de Stichting Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters oprichten. Echt een mijlpaal! Dit Genootschap helpt de kinderburgemeesters, kinderraadsleden en kinderwethouders bij onze taak om kinderparticipatie te bevorderen. Het Genootschap zorgt ook voor een netwerk en voor samenwerking met landelijke organisaties zoals een ministerie of een belangenorganisatie. Dat gaat de kinderburgemeesters echt helpen om nog beter op te komen voor kinderen in hun gemeente!”

Alle Kinderburgemeesters ondertekenen het manifest ‘We doen het samen’ en onthullen het nieuwe logo voor het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters. Het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters (de grote broer van het kindergenootschap), de Nederlandse Vereniging van Raadsleden en de VNG ondertekenen de handreiking voor gemeenteraadsleden om ze op weg te helpen met de start van kinderparticipatie in hun gemeente.