RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: GGD regio Utrecht start grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl jeugd

Alle GGD’en in Nederland starten vanaf september weer met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019. Dit grootschalige vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt een keer in de vier jaar plaats. Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op dezelfde wijze uit. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten op landelijk, regionaal en (waar mogelijk) gemeenteniveau te vergelijken en bovendien gezondheidskansen te signaleren. GGD regio Utrecht (GGDrU) start op 30 september a.s. met de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd.

In de regio Utrecht ontvangen circa 20.000 leerlingen van 50 scholen de digitale vragenlijst. 80% van alle middelbare scholen in de regio doet mee. In de vragenlijst staan vragen over gezondheid, psychosociaal welzijn, gebruik van sociale media, gamen, pesten, sporten, roken en drinken. Nieuw dit jaar zijn vragen over ervaren stress en eenzaamheid.

De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in opdracht van gemeenten en het ministerie van VWS en werken hierin samen met GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD’en geven hiermee uitvoering aan de wettelijke taak van gemeenten om de gezondheidstoestand van de jeugd te monitoren. 

Resultaten input voor gezondheidsbeleid
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 zijn halverwege 2020 beschikbaar en bieden een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlandse jongeren. Mede op basis van deze resultaten wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld, door het Rijk en gemeenten, om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen. De resultaten van het onderzoek in de regio Utrecht komen beschikbaar op de GGD Atlas van GGDrU. Deelnemende scholen ontvangen een schoolspecifieke rapportage waarmee richting geven kan worden aan het gezondheidsbeleid op school.