Maarssen '32 geeft Johan van Oldenbarnevelt eerbetoon

maandag 23 september 2019 19.51 uur | laatst gewijzigd: maandag 23 september 2019 18.57 uur | auteur: Maarssen '32

Op 22 september speelde theatergroep Maarssen ’32 twee uitverkochte voorstellingen op Ridderhofstad Gunterstein in Breukelen. Na 400 jaar keerde de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt terug op ‘zijn’ kasteel aan de Vecht. (Foto’s: Simone Dijkstra).

Het publiek reageerde laaiend enthousiast op de manier waarop de geschiedenis tot leven kwam. Een montagevoorstelling met een lach en een traan, waarbij het roerige leven van Johan en prins Maurits in een razend tempo voorbij trok. 

Schrijver en regisseur Thomas van der Ham heeft ongelofelijk goede research gedaan en er duidelijk veel werk verzet voor het spel  en de vormgeving. Alles was tot in de puntjes verzorgd: kostuums, haarwerk, decor, rekwisieten. Speelse elementen en humor waren volop aanwezig. De link met het heden zorgde geregeld voor hilariteit; ook Johan werd de dupe van nepnieuws. De muziekkeuze was goed en soms vermakelijk modern en de choreografie van de dansen verfrissend.

Het heerlijke weer en de fantastische historische locatie droegen natuurlijk ook bij aan de sfeer. Na de voorstelling vertelde de huidige kasteelvrouwe, mevrouw Quarles van Ufford, over Gunterstein en de relatie met Johan van Oldenbarnevelt. De theatergroep was zichtbaar vereerd met haar uitnodiging om nog eens terug te komen op Gunterstein.

De muziek van het ensemble Groen Hart Consort verhoogde de sfeer rondom de voorstellingen.

Maarssen ’32 heeft Johan van Oldenbarnevelt een prachtig eerbetoon gegeven, in zijn 400e sterfjaar.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES