Regionieuws: Jubilerende Zonnebloemloterij creatiefste ooit

maandag 07 oktober 2019 15.39 uur | laatst gewijzigd: maandag 07 oktober 2019 14.40 uur | auteur: Zonnebloem

Vandaag vond de trekking plaats van de 50e Zonnebloemloterij 2019. In het jaar dat Nationale Vereniging de Zonnebloem haar 70 jarig jubileum viert, was de loterij zelf ook jubilaris met de 50e editie. Nieuw was dat de Zonnebloemafdelingen dit jaar voor het eerst zelf online loten konden bestellen voor de verkoop. Ook verdienden de afdelingen per verkocht lot 1,50 euro voor de afdeling!

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem: “Iedereen enorm bedankt voor alle inzet. Er zijn bijna 1 miljoen loten verkocht. We kijken terug op een intensief, maar succesvol jaar." Janine Goedvolk, projectleider van de Zonnebloemloterij: "Het is altijd spannend met de introductie van nieuwe systemen en werkwijzen, maar ik ben ook elk jaar weer onder de indruk hoe enthousiast de vrijwilligers van de Zonnebloemafdelingen zich hebben ingezet om ook deze Zonnebloemloterij tot een succes te maken.”

Zonnebloemmozaïek wint prijs tijdens Bloemcorso Leersum
Dat de Zonnebloemafdelingen heel creatief zijn in het bedenken van manieren om de Zonnebloemloten te verkopen, bleek wel uit de verschillende verhalen die de Zonnebloem mocht ontvangen: Zonnebloemafdeling Leersum verkocht niet alleen Zonnebloemloten tijdens het jaarlijkse bloemencorso, maar won zelfs de 1e prijs met het mozaïek dat zij ter ere van het 70-jarig jubileum van de Zonnebloem hadden gemaakt. Zonnebloemafdeling Scheveningen verkocht tijdens Koningsdag loten waarbij men een selfie bij een heuse Lotus 7 mocht maken. Goedvolk: “Heel bijzonder was dat ik werd gebeld door Koen Wouda van Studentenvereniging Augustinus in Leiden. Zij wilden voor hun 1ste jaarsopdracht van de studentenvereniging loten verkopen. In totaal hebben de studenten 688 loten verkocht. Dit heeft € 1.032 voor de 4 Leidse Zonnebloemafdelingen opgeleverd!” Tijdens de opnames van RTL4 Rob’s Grote Tuinverbouwing verkocht de afdeling Nieuwegein de speciale Sunsation Sunflower actiezonnebloem in combinatie met de Zonnebloemloten. Dat deden de afdelingen in het Westland ook tijdens de drukbezochte Kom in de Kas-dagen. Goedvolk: “Ook de vrijwilligers die langs de deuren zijn gegaan, hebben dat tijdens door weer en wind gedaan. Ontzettend bedankt allemaal voor jullie inzet.”

Er kan zoveel meer dan je denkt
De opbrengst van de Zonnebloemloterij gaat naar dagjes uit, lokale activiteiten en aangepaste vaarvakanties. Zo’n 105.000 mensen met een lichamelijke beperking nemen daaraan deel. Vrijwilligers bezoeken met regelmaat 58.000 deelnemers thuis. Als kennispartner in toegankelijkheid werkt de vereniging bovendien aan het toegankelijker maken van verschillende vrijetijdslocaties als pretparken, musea, dierentuinen en voetbalstadions. Daarnaast heeft de Zonnebloem meer dan 50 rolstoelhuurauto’s, verdeeld over Nederland. Deze Zonnebloemauto geeft rolstoel- en scootmobielgebruikers bewegingsvrijheid. De komende jaren breidt de Zonnebloem het aantal Zonnebloemauto’s verder uit.

Winnende lotnummers
De winnende lotnummers zijn vanaf 17.00 uur te vinden op www.zonnebloem.nl/loterij. De uitslag is vanaf die tijd ook te vinden op NOS Teletekstpagina 552. Ook kunnen mensen bellen naar het servicenummer 0900 06 33 (0,35 eurocent per gesprek + de gebruikelijke gesprekskosten).

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES