RTV Stichtse Vecht

Zonnepanelen op geluidsscherm kostbare aangelegenheid

De partijen GroenLinks en Streekbelangen willen een businesscase naar de haalbaarheid van de komst van zonnepanelen op het geluidsscherm in Maarssenbroek langs de A2. Door middel van een motie willen de partijen hierover de politieke discussie voeren. Op de door Streekbelangen gestelde vragen aan het college blijkt dat de komst een dure aangelegenheid zal zijn met een groot afbreukrisico. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

De geluidswal langs de A2 is in eigendom van de gemeente middels een recht van opstal. De grond waar de geluidswal op staat is in eigendom van de Staat blijkt uit antwoorden van de gemeente op door Streekbelangen gestelde technische vragen. Uit dezelfde antwoorden blijkt ook dat de komst van zonnepanelen een kostbare aangelegenheid is: 'Het is technisch mogelijk om zonnepanelen op het geluidsscherm te plaatsen maar kostbaar en met een groot afbreukrisico. Het heeft bovendien een minimaal effect op de CO2 uitstoot. Het geluidsscherm is nooit gebouwd met het oog op de plaatsing van zonnepanelen.'

De komst van zonnepanelen op een geluidsscherm is niet nieuw. Langs de A50 bij Uden in Noord-Brabant bijvoorbeeld werd begin dit jaar het eerste dubbelzijdig stroom-opwekkende geluidsscherm van ons land in gebruik genomen. Deze SolarHighway wordt gezien als een pilot en kostte circa 3 miljoen euro. De komende anderhalf jaar wordt uitvoerig getest en onderzoek gedaan. 

Alvorens te komen tot een lokale businesscase is het wellicht interessant eerst de ontwikkelingen met betrekking tot het scherm in Uden af te wachten. De motie van beide partijen is in de raad van 1 oktober aangehouden en zal op termijn - wellicht met aangepaste inhoud - wederom aan de politiek worden aangeboden.