Gemeente zoekt naar oplossingen WhatsApp gebruik

donderdag 07 november 2019 08.35 uur | laatst gewijzigd: donderdag 07 november 2019 08.40 uur | auteur: Robbert Oelp

Gemeenten kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van WhatsApp voor dienstverlening aldus een bericht van Binnenlands Bestuur. Volgens deze website maken ongeveer 200 gemeenten gebruik van het communicatiekanaal waaronder de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente zoekt naar alternatieven binnen het medium zelf. De dienstverlening blijft zoals de inwoner gewend is.

Voor het afhandelen van WhatsApp-berichten maakt Stichtse Vecht gebruik van een webcare tool. WhatsApp heeft het mogelijk gemaakt om dit soort tools te koppelen, via “WhatsApp Zakelijk API”. Bij het aansluiten op deze dienst vindt controle plaats van de aard van de activiteiten van de organisatie. Commerciële bedrijven worden hierop toegelaten en die stappen over op WhatsApp Zakelijk API.

Gemeente Stichtse Veht: 'Volgens How About You, de leverancier van onze webcare tool, worden overheden ook toegelaten op WhatsApp Zakelijk API. Maar nu nog niet. Dit gebeurt naar verwachting pas in het voorjaar van 2020.'

How About You heeft zijn klanten laten weten dat er voor gemeenten in de tussentijd een alternatief is: WhatsApp Zakelijk App. Op deze App worden overheden wel toegelaten, maar die is eigenlijk meer bedoeld voor kleine bedrijven. Stichtse Vecht wil hierop worden aangesloten.

Gemeente Stichtse Vecht: 'Ons WhatsApp nummer blijft na aansluiting op de App overigens hetzelfde. De klant zal van deze ontwikkeling niets merken. De dienstverlening blijft zoals de klant gewend is. Tot het voorjaar 2020 bekijken we de mogelijkheden om over te stappen op WhatsApp Zakelijk API.'

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES