RTV Stichtse Vecht

Brandweer maakt kinderen groep 8 vuurwerkwijzer

Wist je dat sterretjes zo´n 1100 graden kunnen worden? Gevaarlijk heet dus! Veel mensen denken dat alleen illegaal vuurwerk gevaarlijk is. Ruim 60% van de ongevallen wordt echter veroorzaakt door legaal vuurwerk. Ook daar moet je dus op een goede manier mee omgaan. Hoe je dat doet, kunnen kinderen van groep 8 in de provincie Utrecht leren van echte brandweermensen. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van!

Veiligheid boven alles
Speciaal voor kinderen van groep 8 geeft de brandweer een informatieve les van ongeveer een uur over vuurwerk. De kinderen leren hoe ze veilig kunnen omgaan met vuurwerk, wat je beter niet kan doen met vuurwerk, hoe ze het verschil kunnen herkennen tussen legaal en illegaal vuurwerk en welke regels er gelden rondom het afsteken van vuurwerk. Ze worden geconfronteerd met wat de gevolgen kunnen zijn als het misgaat. Als klap op de vuurpijl krijgen de kinderen een vuurwerkbril. Als ze dan van vuurwerk gaan genieten, kunnen ze dit op een veilige manier doen.

Les ‘4 Vuurwerk Veilig’
Op ruim 30 scholen in de provincie Utrecht geeft de brandweer een les ‘4 Vuurwerk Veilig’ van de landelijke campagne. Leerkrachten kunnen ook zelf de les en alle bijbehorende materialen o.a. een quiz downloaden op de site www.4vuurwerkveilig.nl.

Alle scholen in de provincie Utrecht krijgen de tips van ‘4 Vuurwerk Veilig’ op posters toegestuurd.   

Brandweer VRU gaat in gesprek met u
De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht. De VRU maakt zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen. Heeft u vragen over brandveiligheid in/om huis? Stel ze via WhatsApp: 06 12 95 85 99 of mail voorlichting@vru.nl

Sinds kort heeft de VRU ook een Instagramkanaal: @vrubrandweer