Mevrouw Willemijntje Kool-van den Pol uit Kockengen 100 jaar

maandag 27 januari 2020 15.34 uur | laatst gewijzigd: maandag 27 januari 2020 15.03 uur | auteur: Ria Poot

Mevrouw Kool vierde haar honderdste verjaardag op 28 december van het vorig jaar. Een maand later - op 27 januari - kwam waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt haar feliciteren.

De honderdjarige is geboren in Amersfoort. In de jaren ’30 verhuisden haar ouders met het gezin naar Arnhem en eind ’44 is ze met haar verloofde geëvacueerd naar stad Groningen. Na de oorlog  ging ze terug naar Arnhem waar ze tot oktober 2014 woonde. Omdat haar zoon in Kockengen woont, is ze naar Kockengen gekomen en haar zoon woont bij haar in. Mevrouw Kool heeft 2 zoons, haar dochter is in 2012 helaas overleden. Verder heeft ze 4 kleindochters en 3 kleinzoons. Achterkleinkinderen zijn er ook: 2 meisjes (7 en 8 jaar) en 1 jongen (6 jaar)

In de jaren ’30 en ’40 werkte ze in diverse bakkerswinkels in Arnhem. Daar heeft zij ook haar man leren kennen, die was destijds bakker. Toen haar eigen kinderen al (vrijwel) volwassen waren heeft zij jarenlang gewerkt in een doktersgezin met opgroeiende kinderen.

Staan en lopen gaat niet meer zo goed, dus zit mevrouw Kool thuis overdag in een stoel. Haar belangrijkste hobby is lezen en daarnaast puzzelen. Ze kijkt graag voetbal, maar volgens haar zoon kent ze de buitenspelval nog steeds niet. Zij is geïnteresseerd in geschiedenis, en volgt zoveel mogelijk de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen – ze is nog steeds nieuwsgierig!

In jaar jeugd ging Willemijntje in de vakanties logeren bij ooms en tantes. Met haar eigen gezin maakte ze in de jaren ’50 en ’60 gedurende de zomervakantie dagtochten. Later maakte zij reizen, bijvoorbeeld naar Lourdes. Vanaf het pensioen van haar man, pasten ze meerdere malen per jaar wekenlang op een woning in Mook (Lb) – zij genoten erg van de prachtige omgeving. Mevrouw Kool was bijna 90 toen zij voor de eerste keer in haar leven ging vliegen: met de rest van de familie naar Italië, het was een hele belevenis voor haar.

In het jaar dat zij 97 werd, is er een (foto)boek over haar leven gemaakt; (O)ma Willemeijntje vertelt. De tekst daarin is voor 90% door haar zelf geschreven. Daar staan veel wetenswaardigheden in en onze fotograaf mocht een paar foto's van dit bijzondere boek maken.

De honderjarige denkt niet vaak meer aan het verleden, maar ze denkt aan de toekomst.

Foto's: Alie Boele

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES