Landelijke opening 'Open Monumentendag' bij Nyenrode

maandag 10 februari 2020 13.58 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 11 februari 2020 09.05 uur | auteur: Robbert Oelp

De opening van de Landelijke Open Monumentendag (OMD) wordt in 2020 door Stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met gemeente Stichtse Vecht georganiseerd. De gemeente trekt daar een bedrag van € 25.000,- voor uit. Dit jaar is het thema leermonument. De organisatie is voor de landelijke opening uitgekomen bij het Breukelse Nyenrode: een rijksmonument en een universiteit. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht)

Landelijke opening
De landelijke opening vindt plaats de donderdag voorafgaande aan de Open Monumentendagen. In 2020 is de landelijke opening op donderdag 10 september gepland, de Open Monumentendagen vinden plaats op 12 en 13 september. De landelijke opening is bedoeld voor vrijwilligers van de landelijke open monumentendagen, professionals uit het veld, de verschillende cultuurfondsen en de landelijke overheid. Ook inwoners en organisaties van Stichtse Vecht zullen worden betrokken bij het landelijke evenement. In welke vorm is nog niet bekend. In ieder geval wordt de plaatselijke Open Monumentendag Comité betrokken bij de landelijke opening.

Thema leermoment
Tijdens de Open Monumentendag 2020 staat educatie centraal. De titel van het thema is ‘Leermonument’. Open Monumentendag 2020 op haar website: 'Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. We gaan namelijk nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Het doel is dat volgend jaar in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners.'

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES