De Vrienden van Overdorp bestaan 30 jaar

woensdag 12 februari 2020 16.34 uur | laatst gewijzigd: woensdag 12 februari 2020 17.10 uur | auteur: Stichting Vrienden van Overdorp

De viering van het 30 jarig bestaan van de Stichting Vrienden van Overdorp is in tweeën gesplitst. Vrijdag 27 maart is er een bijeenkomst voor de Vrienden van Overdorp. Donderdagmiddag 12 februari was er in Kockengen een middag vol nostalgie voor de bewoners van woon-zorgcentrum Overdorp en de vrijwilligers.

Voor het nostalgisxhe sfeertje was boer Koos Segers uitgenodigd. Hij bracht een mand vol spullen uit 'de oude doos' uit zijn historisch museum mee. De gebruiksvoorwerpen van vroeger riepen bij de bewoners van Overdorp een stuk herkenning op. Het gaf de zaal vol senioren veel aanleiding voor het ophalen van herinneringen.

Reden voor de oprichting van de stichting
De Stichting Vrienden van Overdorp is ontstaan toen tijdens de bouw van 8 aanleunwoningen bij het oude Overdorp, de kerken (toen nog NedHerv/Geref/RK) een nieuw centrale ingang voor de kerktelefoon wilden. Maar dat niet alleen, ze wilden vanuit deze centrale ingang de aansluitingen naar de kamers verdelen. Het grote voordeel hiervan was dat er nu slechts één KPN abonnement nodig was, in plaats van voor iedere kamer een apart abonnement.

Om dit te realiseren was er een dure centrale kast nodig. De kerken hebben deze betaald op basis van een verdeelsleutel die in overleg met kerken vastgesteld werd. Er was ook nog wat geld over van de verbouwing. Cor Boer, de toenmalige voorzitter van de Stichting Overdorp kwam met het idee om het overgebleven geldbedrag op een nieuwe rekening te storten. In de loop van 1990 is een bestuur gevormd, zijn er statuten opgesteld en was de Stichting Vrienden van Overdorp een feit.

Om donateurs te werven hebben de Vrienden van Overdorp huis aan huis brieven bezorgd in Kockengen met het verzoek om donateur te worden. Velen hebben toen een eenmalige bedrag gedoneerd. Na een aantal jaren waren er altijd zo'n 250 donateurs. De overheid ging in die tijd steeds meer beknibbelen op de wat luxe dingen in verzorgingshuizen. De bestuursleden Ad van Dongen, Joke Struijk, Annie Kuijf en Atie vd Ploeg, die al vanaf de oprichting van de Vrienden van Overdorp in het bestuur zitten, hebben vele mooie doelen kunnen bereiken om het welzijn voor de ouderen in Overdorp te behouden.

Foto's: Alie Boele

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES