Ophef over afgegeven omgevingsvergunning Islamitisch centrum

woensdag 04 maart 2020 13.13 uur | laatst gewijzigd: woensdag 04 maart 2020 13.47 uur | auteur: Robbert Oelp

Omwonenden en meerdere gemeenteraadsfracties voelen zich overvallen door de komst van een Islamitisch centrum in Maarssenbroek. De verstrekte omgevingsvergunning is afgegeven voor maatschappelijke activiteiten en niet voor de komst van een gebedshuis aldus wethouder Van Dijk (PvdA)

PVV en Lokaal Liberaal maakte in het vragenhalfuur gebruik van de mogelijkheid om een grote hoeveelheid vragen te stellen aan de wethouder. Volgens de wethouder is de aanvraag gericht op het kunnen uitvoeren van maatschappelijke activiteiten zoals een vrouwengroep, fietslessen voor Syrische vrouwen, huiswerkbegeleiding, eenzaamheid en dergelijke. Daarnaast zal de buurt uitgenodigd worden om een bezoek aan het centrum te brengen.

Aanstaande zaterdag (7 maart) staat de feestelijke opening van het Islamitisch Centrum aan de Planetenbaan 100 op de agenda. De stichting huurt een ruimte op de eerste verdieping van het pand. 

De aanwezige informatie op websites en social media van de stichting roepen tijdens en na het debat vragen op. Volgens deze - door de stichting geplubiceerde - informatie is er een vacature voor een imam, is het centrum 24 uur geopend en wordt melding gemaakt van een gebedshuis. Eén van de websites van de stichting werd na afloop van de gemeenteraadsvergadering offline gehaald. 

Wethouder van Dijk zegde toe de vragen schriftelijk te beantwoorden, de omgevingsvergunning te toetsen en in gesprek te gaan met de stichting. Volgens hem wordt de ruimte niet gebruikt als moskee en komt er geen oproep tot gebed.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES