RTV Stichtse Vecht

‘Gelegenheid om gezamenlijk te bidden’ in Islamitsch Centrum Stichtse Vecht

Wethouder van Dijk heeft naar aanleiding van de commotie rondom de komst van een Islamitisch Centrum in Maarssenbroek een gesprek gehad met het bestuur van de stichting. Middels een raadsinformatiebrief informeert hij de raadsleden over de uitkomst ervan: ‘De Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht stelt haar leden in de gelegenheid om gezamenlijk te bidden wanneer de gebedstijden samenvallen met of aansluiten op de maatschappelijke activiteiten. De aanvraag spreekt dan ook mede over religieuze activiteiten. De ruimte zal niet worden gebruikt als moskee en er zal dus ook niet worden opgeroepen tot gebed. Er zullen ook geen feesten en partijen georganiseerd worden.’ (Foto ter illustratie)

Religieuze activiteiten
In een reactie in de raad van afgelopen dinsdag 3 maart gaf wethouder van Dijk al toelichting op de gestelde vragen en de maatschappelijke activiteiten. Uit de schriftelijke antwoorden van de wethouder blijkt nu dat ook ‘religieuze activiteiten’ in de aanvraag waren vermeld.

Openingstijden
De online vermelding dat het centrum 24 uur open zou zijn, blijkt niet te kloppen of is aangepast naar aanleiding van de commotie. Gemeente Stichtse Vecht: ‘Over de openingstijden hebben we met de Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht afgesproken dat deze als volgt worden: Maandag t/m vrijdag van 11:00 uur tot 23:00 uur. Zaterdag en zondag van 09:00 uur tot 23:00 uur. Dit zal de Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht nog aanpassen op haar communicatiekanalen.’ Het bestuur van de Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht denkt zelf geen geluidsoverlast te gaan veroorzaken gezien de aard van de activiteiten, die bovendien inpandig zullen zijn. 

Financiering
Het bestuur van de Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht heeft aangegeven dat haar inkomsten bestaan uit contributies, donaties en collectes op straat en dat er geen sprake is van geldstromen uit het buitenland. Gemeente Stichtse Vecht: ‘Zij zijn een onafhankelijke zelfstandige stichting en niet gelieerd aan enige buitenlandse partij. Zij nemen ook uitdrukkelijk afstand van salafistische en andere radicale stromingen binnen de islam.’

Maatschappelijke activiteiten
Op deze locatie zijn woningbouwplannen (sloop-nieuwbouw) in voorbereiding. Er is een tijdelijke vergunning verleend voor o.a. de volgende maatschappelijke activiteiten:

• Ontmoetingsplaats/ buurtkamer voor eenzame mensen. Uitwisselen van ervaringen.
• Huiswerkbegeleiding 
• Gemeenschapsgroep voor Engelse lessen. • Vrouwengroep
• Jongerenwerk/ sport
• Fietslessen voor Syrische vrouwen 
• Stagiaire voor onderzoek buurtbehoeften.

Komende zaterdag opent het centrum haar deuren voor haar leden, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom om een kijkje te nemen. Het bestuur van de Stichting Islamitisch Centrum Stichtse Vecht zal op een later tijdstip, wanneer ze meer zijn ingericht, ook een algemene open dag organiseren en daarvoor ook de buurt uitnodigen.