Brassband Breukelen bestaat 100 jaar

maandag 09 maart 2020 11.51 uur | laatst gewijzigd: maandag 09 maart 2020 11.57 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Breukelen en muziek, dat is al heel lang een goede combinatie! Honderd jaar geleden toonde de Breukelse bevolking zich al muzikale liefhebbers. Want in 1920 werd op initiatief van een aantal lokale middenstanders, Colenbrander, de directeur van de melkfabriek, Van Dijk, van de gelijknamige drukkerij, Folkerts van de slachterij, de kaashandelaar Molenkamp, schoenmaker Aerts, veehouder Van der Grift, de horlogemaker Frowein en de fabrieksarbeider Hogenes de Muziekvereniging Breukelen opgericht. (Archieffoto Brassband Breukelen)

Brassband Breukelen wil haar eeuwfeest op gepaste wijze vieren. Met veel muziek uiteraard. Maar wij willen in dit jubileumjaar vooral laten blijken dat wij een vereniging zijn die bestaat door en voor de gemeenschap van Stichtse Vecht. Onze activiteiten zullen dan ook gericht zijn op de participatie van zoveel mogelijk bewoners van onze gemeente. 

Verspreid over het jaar zullen wij een aantal activiteiten ondernemen die enerzijds gericht zijn op ‘Viering voor en door de Gemeenschap’ en anderzijds op het ‘Bevestigen van onze Muzikale Status en Identiteit’. 

Bevrijdingsconcert – 5 mei 2020

Nog een jubileum, en wat voor één: 75 jaar Bevrijding!  Muziekvereniging Breukelen schreef zich tijdens de oorlogsjaren niet in bij de Kulturkammer. De Duitse bezetter stelde dat als voorwaarde om te mogen spelen, dus de muziekuitoefening gebeurde in het geheim.  Inmiddels mogen we al 75 jaar ook weer in vrijheid muziek maken. Dus natuurlijk doet de jarige Brassband Breukelen mee, net zoals in 1945. In samenwerking met de plaatselijke vertegenwoordiging van het Comité 4-en-5 Mei geven wij een spetterend bevrijdingsconcert. 

Water Music – 30 mei 2020
Wat verbindt ons binnen de gemeente Stichtse Vecht? De Vecht natuurlijk, letterlijk zelfs! Brassband Breukelen gaat op 30 mei 2020 de Vecht op. Aan boord van motorschip “River Cloud” varen wij vanaf Sluyswijck in Maarssen naar Loenen aan de Vecht en weer terug. En al varend spelen wij een gevarieerd luchtig programma: Water Music! We hopen op mooi weer en nodigen fietsers uit om langs de Vecht een stukje met ons mee te rijden. Op een aantal plaatsen langs de route leggen we aan voor een mini-concertje. Maar er is meer. De River Cloud biedt benedendeks ruimte aan zo’n vijftig gasten. En daarom nodigen wij, in samenwerking met de Stichting Zonnebloem, bewoners van een aantal verzorgingshuizen in de gemeente Stichtse Vecht uit om met ons mee te varen. In drie etappes: van Maarssen naar Breukelen, van Breukelen via Loenen weer terug naar Breukelen en tenslotte van Breukelen naar Maarssen.  Diverse vrijwilligers zullen die dag als gastheer en –vrouw optreden en de band zorgt voor een  lekker gebakje bij de koffie of de thee plus een lekkere lunch. We hopen onze gasten en de bewoners van Stichtse Vecht  een onvergetelijke dag te bezorgen. Misschien is die dag wel een honderdjarige bewoner van Stichtse Vecht onze gast. Hoe mooi zou dat zijn? 

Groot Jubileum Concert – 27 juni 2020
Op 27 juni zal de Stinzenhal in Breukelen worden omgetoverd tot de brassband muziektempel van Nederland! Die dag geeft Brassband Breukelen haar Groot Jubileum Concert.  Veel mensen weten dat de New Yorkse wijk “Brooklyn” zijn naam te danken heeft aan 19e eeuwse emigranten uit ... Breukelen. Een wie New York zegt (en aan muziek denkt), zegt: Broadway! Zoek een Nederlandse artiest bij Broadway en je komt vanzelf uit bij Stanley Burleson, de bekende Nederlandse musical-ster. Stanley presenteert niet alleen deze avond, hij zal natuurlijk ook met de band optreden in een aantal sprankelende en ontroerende Broadway titels. Awesome!

Maar afkomst verloochent zich niet, en als rechtgeaarde koperblazers zijn de leden van Brassband Breukelen trots en vereerd dat ook Omar Tomasoni, de gevierde 1e solo-trompettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, die avond onze gast is en een aantal solo’s met begeleiding van Brassband Breukelen zal spelen. Bellissimo! 

En nu komt het mooiste: Wij nodigen alle inwoners van Stichtse Vecht, onze donateurs, oud-leden, oud-dirigenten en fans en geïnteresseerden uit heel Nederland uit om het Groot Jubileum Concert gratis met ons te vieren. 

Christmas Festival – 18 december 2020
Wij sluiten ons jubileumjaar af met een grandioze versie van het inmiddels traditionele Christmas Festival. Maar het wordt mooier en grootser dan andere jaren. Met een koor of een zang-solist, met solo’s door onze bandleden en ... met een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Alle bezoekers zal worden gevraagd om, geheel in de sfeer van Kerstfeest, een bijdrage in natura te leveren aan deze inzameling. Want zelfs in het welvarende Breukelen zijn er mensen die deze kerstdagen met heel weinig toe moeten komen. Het lijkt ons een mooie afsluiting van een prachtig jaar. 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES