RTV Stichtse Vecht

VV Maarssen VR1 knokt zich langs Bavel

VV Maarssen VR1 heeft zondagmiddag een moeizame overwinning geboekt op Bavel.

Op het eigen Sportpark kwam de ploeg in de eerste helft ongelukkig op achterstand, maar via twee goals van Marieke Baas en een wereldgoal van Lianne Grin werd de winst alsnog veilig gesteld. Hierdoor blijft Maarssen meedoen in de strijd om promotie naar de Topklasse.

Het leek op papier een eenvoudige middag te worden voor VV Maarssen VR1. Bavel is immers de rodelantaarndrager in de competitie en haalde pas drie punten. Toch was enige voorzichtigheid geboden. De ploeg verliest zelden met grote cijfers en de heenwedstrijd in Brabant werd ook maar moeizaam met 1-2 gewonnen.

Het begin van Maarssen was sterk. De ploeg domineerde met gevarieerd positiespel waarbij het spel snel werd verlegd van de ene naar de andere kant. In de 26e minuut kwam Bavel echter vanuit het niets op 0-1. Balverlies in de opbouw van Maarssen werd genadeloos afgestraft door de Bavel-spits, die de bal vanaf 20 meter afstand met een schitterende boog in de kruising schoot. Maarssen zette nog een keer aan, maar het was allemaal net niet in de eindfase. Zo dook Sarina Pua nog een keer alleen op voor de keepster, maar lepelde ze de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Beide ploegen leken met een 0-1 stand de rust in te gaan, totdat de derde minuut van de blessuretijd was aangebroken. Rechtsback Anne van Dijk was het eindstation van een vlot lopende aanval en gaf de bal strak voor. Deze kon in eerste instantie weggewerkt worden, maar viel vervolgens voor de voeten van Nico Schat. Die haalde hard uit en via het been van een Bavel-speelster belandde de bal bij Marieke Baas. Alleen voor de keepster bleef ze ijzig kalm en wipte hem over haar heen: 1-1! Er volgden nog felle protesten van de Bavel-speelsters en -begeleiding om vermeend buitenspel, maar de scheidsrechter wou er niet aan. Ruststand derhalve: 1-1.

Na de rust bracht coach Griffioen Bibi Bus in het veld voor Cynthia Buis. Sarina Pua werd hierdoor een linie naar voren geschoven om meer stootkracht voorin te hebben. Dit pakte goed uit, want Maarssen kwam fel uit de startblokken en kreeg direct twee grote kansen. Na zo’n kwartier spelen kwam Maarssen goed weg nadat Lizzy Bouwman een doorgebroken speelster aan haar shirtje trok. De scheidsrechter hield het bij geel en de vrije trap smoorde in de muur.

En het was maar goed dat Lizzy op het veld mocht blijven staan, want in de 73e minuut eiste ze wederom een hoofdrol voor zich op. Ze ontving de bal op links en na een snelle aanname gaf ze een lange bal over de verdediging van de tegenstander heen, precies voor de voeten van Marieke Baas. Die hoefde hem alleen maar over de keepster heen te wippen (2-1), tevens haar vijftiende competitiegoal. In de 81e minuut werd de wedstrijd definitief beslist. Lianne Grin kreeg de bal voor de zestien meter aangespeeld, draaide om haar as en schoot de bal kiezelhard via de onderkant van de lat binnen: 3-1! Tevens een passend slot van de wedstrijd.