Terugblik: Koken met jongeren en Stichting Duurzame Vecht

zaterdag 21 maart 2020 10.00 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 21 maart 2020 10.04 uur | auteur: MA'AT Journalistiek

Dinsdag 10 maart vond de workshop Duurzaam koken plaats in kookstudio Maarssen aan de Kook. Dit was het eerste evenement gefocust op jongeren, georganiseerd door Stichting Duurzame Vecht.  

De kookworkshop is georganiseerd om jongeren bewust te maken en meer inzicht te geven over duurzaam kopen en koken. Dan denk je natuurlijk, wat werd er gekookt? Het ging hier niet zozeer over wát er gekookt werd, maar er werd gefocust op producten die eigenlijk weggegooid zouden worden. In samenwerking met verschillende bedrijven had de organisatie zo genoeg eten voor de twintig jongeren die deelnamen.   

Om jongeren te bereiken is Stichting Duurzame Vecht actief geweest op social media.  Zo waren er op Instagram iedere week antiverspillingstips te vinden van chef-kok Rik en werden er andere leuke en leerzame foto’s geplaatst.

Samen tegen voedselverspilling 
Voordat er gekookt werd, vertelde chef-kok Rik van der Schaft eerst wat over voedselverspilling.Zo liet hij onder andere zien dat voorverpakte groenten minder lang bewaard kunnen blijven dan verse, en wees hij erop dat de datum op verpakkingen niet altijd zegt dat het dan ook niet meer eetbaar is. Na het verhaal waren de jongeren vrij om zelf gerechten te bedenken in groepjes met de producten die klaarlagen. Zo werden er soepen gemaakt, ging er veel de oven in en werd er een smoothie gemaakt. Wij hielpen met snijden en hoorde het enthousiasme om ons heen. Toen alles klaar was, kon er natuurlijk gegeten worden. Er stonden veel borden met verschillende zelfbedachte gerechten en iedereen kon zelf opscheppen. Zo kon je kiezen uit onder andere courgetterolletjes, geroosterde bloemkool - onze favoriet! - en jackfruit uit de oven.

Eén van de organisaties waarmee samengewerkt werd, was Too Good To Go. Dit is een organisatie die voedselverspilling tegengaat en die in samenwerking met lokale. bedrijven, via een app eten verkoopt die de houdbaarheidsdatum (THT) bereikt heeft. Consumenten kunnen tegen een lage prijs voedsel ophalen bij bijvoorbeeld de lokale supermarkt of bakker. Op deze manier wordt voedselverspilling tegengegaan.  

Stichting Duurzame Vecht
Stichting Duurzame Vecht geeft advies over duurzaamheid, de energietransitie en circulaire economie. Samen met bewonersorganisaties organiseert Stichting Duurzame Vecht informatieavonden. Tijdens deze avonden krijgen inwoners van Stichtse Vecht informatie en voorlichting, waardoor zij bewuster duurzame maatregelen kunnen nemen.   

Jongeren betrekken  
Stichting Duurzame Vecht vindt het belangrijk dat ook jongeren bewust worden van hoe belangrijk duurzaamheid is. De stichting wilde jongeren op een leuke manier kennis bijgeven over de impact van duurzaam leven en koken. De kookworkshop was de eerste activiteit gefocust op jongeren. Zo vertelt Joost Vosmer, één van de organisatoren, dat het belangrijk is om naast volwassenen ook jongeren bewust te maken van hoe belangrijk duurzaamheid is, want jongeren zijn natuurlijk de toekomst. Door deze jongeren te laten koken met producten die zij normaal gesproken zouden weggooien leerden zij hoe belangrijk het is om zuinig om te gaan met voedsel.   

Niet alleen wij, maar ook de andere deelnemers hebben met veel plezier en enthousiasme gekookt. Deze workshop is zeker voor herhaling vatbaar. Ook heeft de organisatie al veel andere ideeën bedacht om jongeren op een leuke manier te betrekken. 

Eén primeur hebben we alvast voor je: op 11 juni staat – onder voorbehoud – de volgende editie gepland. Plasticvrij koken wordt dan het thema!  

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES