'De verscherpte maatregelen maken het voor mij als burgemeester makkelijker om te kunnen handhaven'

dinsdag 24 maart 2020 16.02 uur | laatst gewijzigd: woensdag 25 maart 2020 13.51 uur | auteur: Robbert Oelp

Maandag 23 maart heeft het kabinet aangescherpte maatregelen getroffen om het coronavirus onder controle te krijgen. Per mail stelden we burgemeester Ap Reinders een aantal vragen over de de situatie in Stichtse Vecht.

Wat vindt u van de aanscherping van de maatregelen?
'In Stichtse Vecht worden de meeste adviezen goed opgevolgd en dit doet mij goed. Wel zijn er verschillende plekken waar mensen samen komen, zoals in supermarkten, markten en parken. Dat houden wij goed in gaten en ik hoor de zorgen van de inwoners. De verscherpte maatregelen maken het voor mij als burgemeester makkelijker om te kunnen handhaven, wanneer aanspreken niet helpt.'

Zijn er specifieke locaties in Stichtse Vecht die mogelijk gesloten worden of gaan worden wanneer inwoners zich niet houden aan de opgelegde maatregelen?
'Momenteel zijn de Boa’s samen met Politie aan het inventariseren welke locaties in Stichtse de aandacht krijgen. De komende dagen worden de maatregelen plaatselijk uitgewerkt. Maatregelen als 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, niet samenscholen in groepen van drie of meer personen. Gemeente en politie kunnen hier op handhaven. De weekmarkten in Stichtse Vecht mogen onder strikte voorwaarden in aangepaste vorm doorgaan. De reden daarvoor is dat markten voorzien in een primaire levensbehoefte, namelijk voedsel. Non-food kramen zijn niet meer toegestaan. Bij de kramen waar normaliter ter plekke eten genuttigd kan worden, mag alleen eten worden afgehaald.

Heeft de burgemeester nog een specifieke oproep in relatie tot gedrag van inwoners en de mogelijkheden die hij nu heeft?
'Bedrijven, ondernemers en zzp’ers in Stichtse Vecht ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Zijn worden als eersten getroffen door de stilgevallen economie. Ik wil hen in deze moeilijke periode een hart onder de riem steken. Voor ondernemers en zzp-ers die in de problemen zijn gekomen door het coronavirus zijn landelijk, regionaal en lokaal een aantal steunmaatregelen getroffen om ze door de crisis te helpen.

We moeten de impact van het coronavirus niet onderschatten. Het coronavirus verspreidt zich niet, dat doen wij mensen. Het kabinet laat duidelijk merken dat het belangrijk is om echt de instructies op te volgen. Gebeurt dat niet, dan vindt er een verdere aanscherping plaats, waarbij nog meer mensen gedupeerd worden. Dat is een onwenselijke situatie. Ik blijf daarom een klemmend beroep doen op elke inwoner van Stichtse Vecht om het gezonde verstand te gebruiken en hierin samen op te trekken. Veel mensen ervaren dat het contact met de buitenwereld steeds minder wordt en ze ervaren door het gedwongen thuis zitten een sociale leegte. Juist in deze tijd is het belangrijk om naar elkaar om te kijken. We staan met z’n allen voor deze enorme opgave. Samen kunnen we het aan.'

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES