RTV Stichtse Vecht

Eigen bijdrage GroenLInks: Ook cultuursector in Stichtse Vecht verdient extra steun

Stichtse Vecht telt talloze culturele verenigingen en (amateur)kunstorganisaties, zoals een groot aantal koren, orkesten, toneel-, dans- en schilderclubs, kunstroutes, enzovoorts.

Vanwege de coronacrisis zijn repetities, uitvoeringen en andere culturele evenementen afgelast. En dat betekent dat zaalverhuurders (dorpshuizen, kerken, etc.), kunstenaars en culturele professionals hun inkomsten de afgelopen maanden aanzienlijk hebben zien dalen.

GroenLinks vraagt het college dan ook na te gaan hoe de gemeente de culturele sector financieel tegemoet kan komen. De VVD houdt een soortgelijk pleidooi voor de sportsector in Stichtse Vecht. GroenLinks vindt echter de steun voor lokale cultuur minstens zo gewenst. Temeer daar het cultuurbudget jaren achtereen in diverse collegeperiodes al flink is gekortwiekt. Onze partij vindt het van vitaal belang dat de culturele sector in onze gemeente zo veel mogelijk in stand wordt gehouden zodat die weer tot bloei kan komen als de coronacrisis voorbij is.

Kunst en cultuur stellen ons in staat betekenis aan de dingen om ons heen te geven Ze verrijken ons leven en geven glans aan ons bestaan. Daarbij bieden kunst- en cultuuruitingen veel inwoners dé gelegenheid elkaar te ontmoeten en samen iets moois tot stand te brengen. Onze fractie juicht het recente voorstel van de Provinciale Staten voor een provinciaal steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector toe. Dit beoogt vooral de kastelen, festivals, streekmusea en theaters in onze provincie door de zware periode heen te loodsen.

Maar er zijn in onze gemeente meer lokale instellingen, organisaties en culturele initiatieven die financieel getroffen zijn. GroenLinks vraagt het college om inzicht te verstrekken in de financiële problematiek binnen de gemeentelijke culturele instellingen en daarnaast verzoeken wij het college na te gaan hoe deze instellingen financieel gecompenseerd kunnen worden. Zodat naast sport er ook een open oog is voor onze culturele rijkdom.