Zwemlust houdt de deuren gesloten dit jaar

maandag 01 juni 2020 17.26 uur | laatst gewijzigd: maandag 01 juni 2020 18.38 uur | auteur: Loeke Hegge

Het hoge woord is eruit. Buitenzwembad Zwemlust houdt de deuren gesloten dit jaar. Dankzij de corona crisis heeft het bestuur het unanieme besluit genomen een lange pauze te nemen van zon, zwemmen en ijsjes.

“Met vertegenwoordigers van twintig buitenzwembaden die regelmatig bij elkaar komen, hebben achttien van ons besloten dit jaar dicht te gaan. Dit zijn buitenzwembaden tussen Utrecht en Rotterdam. Alleen de baden met chloor in het water gaan open, met strenge regels en een tijdslot. Wij hebben enkel natuurwater en baantjes trekken is geen doen. De anderhalve meter afstand bewaren is vrijwel niet te verwezenlijken in korte tijd. Ook vinden wij dat we het niet kunnen maken om tegen gezinnetjes te zeggen dat ze maar twee uur mogen blijven. Naast dit is er natuurlijk ook het feit dat ongeveer zeventig procent van onze vrijwilligers boven de zestig zijn. Hiermee zijn zij een risicogroep,” aldus Chris Portengen, voorzitter van Zwemlust. 

Net als bij vele anderen is dit een financiële tegenslag. Echter is Zwemlust bestand tegen deze stoot, gezien het geen vast personeel heeft. Wel geven deze tijden ruimte voor onderhoud en vernieuwing. Zo worden de wc’s dit jaar opgeknapt. Ook het water wordt met een nieuwe methode gezuiverd van blauwalg. “Samen met onze vrijwilligers gaan we lekker klussen de komende tijd. Toch blijft het een teleurstelling voor iedereen. Na de 87 jaar dat we bestaan zijn er veel vaste bezoekers. We zijn echt een familie bad en hebben een regionale functie hier. Ook ouderen zijn hier soms hele dagen te vinden. We gaan zien wat de nieuwe regels worden voor volgend jaar. Als de anderhalve meter blijft hangen, moeten we nog eens rond de tafel voor alternatieven.” 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES