RTV Stichtse Vecht

Hoe Gemeente Stichtse Vecht de eikenprocessierups bestrijdt

De tijd van de eikenprocessierups breekt weer aan. De nestjes komen uit en de gevreesde haartjes – die voor irriterende jeukbultjes zorgen – vallen uit. Geen wonder dat veel mensen deze beestjes dan ook zo snel mogelijk weg willen hebben. Echter is het bestrijden van de processierups niet altijd zo goed voor de biodiversiteit. Patrick van der Hart is beleidsadviseur groen bij de Gemeente Stichtse Vecht en vertelt hoe de gemeente zo diervriendelijk mogelijk probeert te bestrijden. 

Of er dit jaar veel meer processierupsen zullen zijn dan normaal, is nog even moeilijk te zeggen volgens Van der Hart. Wel is er de afgelopen jaren een flinke toename van de eikenprocessierupsen geweest. “Vanwege de afgelopen droge zomer verwachten we dit jaar ook weer een behoorlijke toename.” zegt Van der Hart. We ondervinden nu de meeste overlast van de rupsen, omdat ze in een levensstadium komen waarbij ze brandharen verliezen. Die brandharen zorgen dan weer voor irritatie op de huid. 

 De gemeente bestrijdt onder andere preventief. “We maken onder andere gebruik van XenTari, dat is een biologisch bestrijdingsmiddel.” Dit wordt op de bladeren gespoten, waarna de jonge rupsen deze opeten en afsterven. Verder wordt er gebruik gemaakt van mezenkasten, die mezen trekken. “De bedoeling is dat zij als natuurlijke vijand de rupsen gaan opeten.” licht Van der Hart toe. Bij bepaalde manieren van bestrijden gaan er veel diersoorten in de boom dood. Niet gunstig voor de biodiversiteit, natuurlijk. Of dit bij XenTari ook het geval is? “We kunnen helaas niet voorkomen dat andere rupsensoorten door de schimmelpreparaten worden aangetast, maar gelukkig heeft het geen effect op vogels, andere insecten of zelfs honden of katten.” vertelt Van der Hart. 

Misschien is het met oog op de biodiversiteit wel het best om helemaal niks aan de processierupsen te doen. “Wat betreft biodiversiteit zou je de eikenprocessierups het liefst niet bestrijden, maar met oog op de leefbaarheid van onze dorpen hebben we er toch voor gekozen om op plekken waar veel mensen komen preventieve maatregelen te nemen.” zegt Van der Hart. De focus ligt daarbij vooral op plekken waar ook kwetsbaren komen, zoals kinderen en ouderen. Daarnaast zorgt de gemeente ervoor dat de processierupsen bestreden worden wanneer er meldingen zijn. 

We zitten nu in de intelligente lockdown. Mensen trekken de natuur in, gaan lekker wandelen. Van der Hart verwacht daarom ook dat meer mensen klachten zullen ondervinden van de eikenprocessierups. “Juist doordat de mensen naar buiten gaan zien we een toename in het aantal meldingen.” Van der Hart raadt dan ook aan om bij harde wind te zorgen dat je niet onder bomen loopt of fietst waar de rupsen in zitten. Om duidelijk aan te geven waar de processierupsen zitten, zullen bomen met rood-wit lint worden gemarkeerd. Daarnaast komt er een kaart op de site van de gemeente, waar je kunt zien waar de nestjes gemeld zijn. “Zo kunnen ze ook gericht hun dagje uit plannen binnen de gemeente.”