Stichtse Vecht zoekt een nieuwe kinderburgemeester

zaterdag 06 juni 2020 10.30 uur | laatst gewijzigd: maandag 08 juni 2020 17.15 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht gaat op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester! De termijn van Merle Schweppe zit er bijna op. Na de zomervakantie gaat zij naar de middelbare school. Zou jij het leuk vinden om Merle op te volgen? Alle basisschoolleerlingen die na de zomervakantie (2020/2021) in groep 8 zitten, kunnen zich hiervoor opgeven.

Wat doe je als kinderburgemeester?
Kinderburgemeester zijn is een bijzondere rol. Heel leuk maar ook serieus. Als kinderburgemeester heb je een ceremoniële functie bij speciale evenementen, zoals bij de Sinterklaasintocht, Dodenherdenking en Koningsdag. Vaak doe je dit samen met de burgemeester of een wethouder en op andere momenten ben jij het middelpunt.
Als kinderburgemeester heb jij een eigen mening en vind je het ook niet eng om die te laten horen.

Als kinderburgemeester heb je de volgende taken:
- Aandacht vragen voor en actief zijn met jouw onderwerp of onderwerpen
- Meehelpen met organiseren van een kindergemeenteraad
- Kinderen in Stichtse Vecht een stem geven
- Activiteiten en bezoeken samen met de burgemeester of wethouders
- Samen met jouw adviseurs praten over onderwerpen die jullie belangrijk vinden
- Communiceren over jouw activiteiten via social media

Wie zoeken de gemeente Stichtse Vecht?
Je woont in Stichtse Vecht, zit volgend schooljaar (2020-2021) in groep 8 en je vindt het leuk om voor de belangen van kinderen op te komen. Je wilt je een jaar lang serieus inzetten voor onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen in Stichtse Vecht. Je weet jouw leeftijdsgenoten goed te bereiken, met onder andere social media. Je bent nieuwsgierig naar ideeën van anderen en je bruist zelf van leuke ideeën. Je geeft graag je mening en vindt het niet eng om voor grotere groepen mensen te praten.

De kinderburgemeester krijgt adviseurs!
Zit je bij de laatste kandidaten maar word je net niet gekozen als kinderburgemeester? Dan mag je het hele schooljaar adviseur van de kinderburgemeester worden. Je ondersteunt de kinderburgemeester en samen praat je over onderwerpen die jullie belangrijk vinden. Je komt regelmatig samen.

Onderwerpen van de kinderburgemeester
Er wordt dit jaar niet geselecteerd op onderwerpen. Onderwerpen waar jij je als kinderburgemeester voor gaat inzetten, bepaal je samen met jouw adviseurs in de eerste weken dat jij kinderburgemeester bent. Samen gaan jullie onderzoeken welke onderwerpen voor kinderen in Stichtse Vecht belangrijk zijn.

Verkiezing en procedure
In verband met het coronavirus waren de afgelopen paar maanden lastig omdat veel activiteiten niet door konden gaan, zoals de kindergemeenteraad. De verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester gaat wel door, maar de procedure is aangepast. Voorgaande jaren mochten kandidaten actief op pad om campagne te voeren. Dit jaar kan dat helaas niet. We doen het dit jaar als volgt:

Ronde 1
Wil jij Merle opvolgen als kinderburgemeester? Dan mag je samen met je ouders het bijgevoegde aanmeldformulier invullen. Nadat je dit hebt ingevuld weten we al heel wat over je. Maar je hebt vast nog veel meer te vertellen! We vinden het leuk om te horen wat jij kwijt wilt aan ons. Dit mag je doen in de vorm van een filmpje. Film bijvoorbeeld een presentatie over jezelf waarin je laat zien wie je bent, wat jij leuk vindt om te doen, wat je belangrijk vindt in de gemeente en waarom jij kinderburgemeester wilt worden Laat zien hoe jij dit kan vertellen, waar jij enthousiast van wordt en hoe jij andere kinderen enthousiast kan maken. Laat ook zien dat jij een eigen mening hebt en dat je het niet eng vindt om die te laten horen! Uit de inzendingen kiest de deskundige jury een aantal kandidaten die door mogen naar de tweede ronde.

Ronde 2
Word jij uitgenodigd voor de tweede ronde? Dan krijg je een opdracht mee en het resultaat mag je aan de jury presenteren op maandagmiddag 29 juni, de finalemiddag. De jury beoordeelt de presentaties, stelt vragen en kiest vervolgens de nieuwe kinderburgemeester. Ben jij het niet geworden? Niet getreurd! De andere kandidaten uit ronde twee mogen het hele schooljaar adviseur van de kinderburgemeester zijn.

Aanmelden tot en met zondag 14 juni 2020
Lijkt het jou leuk om de nieuwe kinderburgemeester van Stichtse Vecht te worden? Dit moet je doen:

- Vul het aanmeldformulier in samen met je ouders
- Maak samen met je ouders een filmpje over jezelf, van maximaal 5 minuten
- Het aanmeldformulier en het filmpje mag je sturen naar kinderburgemeester@stichtsevecht.nl

Belangrijke data
Er zijn alvast belangrijke data die je mag onthouden:

Deadline aanmelden: zondag 14 juni 2020
Finalemiddag: maandag 29 juni 15.00 – 17.00 uur
Installatie nieuwe kinderburgemeester: dinsdagavond 14 juli 19.30 uur

Heb je nog vragen? Bel of mail dan met Noortje Arts, via: 0346 25 40 52 of noortje.arts@stichtsevecht.nl. Wij kijken ernaar uit om kennis te maken met de opvolger van kinderburgemeester Merle!

Voor het aanmeldformulier kijk op www.stichtsevecht.nl/verkiezingkinderburgemeester

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES