RTV Stichtse Vecht

PvdA wil lokaal participatiebeleid voor inwerkingtreding omgevingswet

De omgevingswet is een aangenomen wet die de wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving vereenvoudigt. Tientallen wetten en honderden regels worden gebundeld in één nieuwe wet. Naar verwachting treedt de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking. Tijdens de commissie Fysiek Domein van 16 juni wordt de PvdA motie: ‘Participatie goed geregeld’ behandeld. (Foto Pixabay ter illustratie)

PvdA in een toelichting op de motie: ‘Wij constateren dat de gemeente in de omgevingswet slechts de opdracht heeft om de minimaal noodzakelijke processen en werkwijzen voor participatie bij initiatieven in te richten. Dat blijkt ook uit de visie in het stuk ‘participatie-en communicatieplan omgevingsvisie’, waarbij participatie an sich geen doel mag zijn en alleen van toepassing daar waar het een toegevoegde waarde heeft.’

Volgens de PvdA is participatie één van de belangrijkste aspecten in de Omgevingswet en stelt dat zonder een participatiebeleid het risico bestaat dat veel geschilpunten onnodig aan de rechtspraak worden voorgelegd. De partij wil met een motie in werk stellen dat een participatiebeleid wordt vastgesteld voor inwerkingtreding van de omgevingswet.