RTV Stichtse Vecht

Slot Zuylen weer open met nieuwe audiotour

Ook de musea hebben sinds 1 juni weer de deuren geopend. Slot Zuylen heeft in verband met de coronamaatregelen zelfs een nieuwe audiotour. Lida Versluis, assistent-beheerder van Slot Zuylen, vertelt over de nieuwe audiotour, de inkomstenbronnen en de getroffen maatregelen.

Via de app Itzitravel kun je sinds 1 juni een audiotour doorlopen bij Slot Zuylen. Dat is echter niet verplicht. “Je kunt ook ‘vrij’ rondlopen.” zegt Versluis. In zo’n audiotour wordt er echter een heleboel informatie door gidsen verteld. Misschien is zo’n app een beetje lastig voor ouderen. Versluis zegt dat het slot daarom ook nog steeds hand-outs met informatie op uitdeelt. Met die informatie op papier kun je ook door het museum wandelen. “Er zitten hier ook nog steeds gidsen, die als zaalwacht aanwezig zijn.” voegt Versluis toe. Daar kunnen mensen altijd vragen aan stellen. 

Qua maatregelen houdt het museum zich standaard aan de RIVM-voorschriften. Denk daarbij aan de anderhalve meter, flesjes met desinfecterende gel en mondkapjes als keuzemogelijkheid. Verder vind je in Slot Zuylen stickers op de grond die mensen helpen herinneren aan het houden van afstand. “Tot nu toe gaat het goed,” zegt Versluis. Op Tweede Pinksterdag waren er gelijk tachtig bezoekers in het kasteel. Volgens Versluis is dat heel goed bevallen. “Dat waren opvallend veel jonge mensen, die misschien toch iets beter die smartphone kunnen bedienen.” verklaart Versluis. Maar het was een hele goede start, voegt Versluis toe.

Bij de bezoekers merkte Versluis dat de mensen vooral blij waren dat ze er weer op uit mochten. Het maakt dan ook niet meer uit aan welke regels ze zich moeten houden, als ze er maar even uit zijn. “Je merkt aan de mensen dat ze graag weer een uitje willen maken,” zegt ze. “Dus het werd wel gewaardeerd. En ze vinden het hier prachtig.” De rest van de dagen dat Slot Zuylen open was, was het wat rustiger. Dat ligt er volgens Lida aan dat het een doordeweekse dag was. Bovendien is het nog geen schoolvakantie en is bezoek van toeristen natuurlijk niet mogelijk. “Maar ongetwijfeld gaat het goed komen.”

Voor de inkomsten was het uiteraard niet best om dicht te zijn. “Dat doet zeer natuurlijk.” zegt Versluis. “Dat doet bij iedereen zeer, maar voor een culturele instelling is het heel pijnlijk als je zo lang dicht bent.” Het slot heeft ook nog geprobeerd om een marktkraam op te starten in die periode, maar dat is niet helemaal gelukt omdat hiervoor een vergunning nodig is. “We ondernemen ook wel andere dingen. We verkopen de Themagids.” zegt Versluis. Ook heeft het slot wat nieuwe manieren bedacht voor extra inkomsten. Zo kunnen gasten een goed gevulde picknickmand kopen om ergens op het natuurrijke terrein te gaan picknicken. Verder kun je er terecht voor een high tea en kun je natuurlijk eten halen in het museumcafé. Voor de high tea moet je wel reserveren.