Betere provinciale samenwerking bij de opvang en begeleiding van statushouders

donderdag 18 juni 2020 12.26 uur | laatst gewijzigd: donderdag 18 juni 2020 13.30 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Zestien Utrechtse gemeenten gaan nauwer samenwerken bij de opvang en begeleiding van statushouders. Het doel is dat statushouders sneller de taal leren, een opleiding volgen en meer kans maken op de arbeidsmarkt. (Archieffoto ter illustratie)

Op woensdag 17 juni ondertekenden de zogeheten U16 gemeenten uit regio Utrecht de vernieuwde bestuursovereenkomst Asiel & Integratie. In de overeenkomst staan afspraken over de inkoop van taaltrajecten en het voortzetten van de succesvolle regionale aanpak ‘de doorgaande lijn’. Daarmee breiden de gemeenten de bestaande samenwerking uit. Aanleiding is de nieuwe inburgeringswet, die ingaat op 1 juli 2021.

De gemeenten willen taaltrajecten gaan aanbieden die werk, stage of opleiding combineren. De U16 wil deze trajecten juist ontwikkelen in sectoren op de arbeidsmarkt met een grote vraag naar personeel, zoals de ICT, zorg en onderwijs. Deze aanpak biedt veel kansen.

Het ondertekenen van de vernieuwde bestuursovereenkomst is een volgende stap in de samenwerking tussen de zestien Utrechtse gemeenten op het gebied van asiel en integratie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moedigt samenwerking tussen gemeenten in de uitvoering van de nieuwe wet inburgering aan.

De deelnemende gemeenten, ook wel U16-gemeenten genoemd, zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, Woerden, Zeist, De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES