Mahdi el Farissi is de nieuwe kinderburgemeester

maandag 29 juni 2020 21.27 uur | laatst gewijzigd: maandag 29 juni 2020 22.31 uur | auteur: Persbericht gemeente Stichtse Vecht

De elfjarige Mahdi el Farissi uit Maarssen is vandaag gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Stichtse Vecht. Hij 'solliciteerde' via een mailbericht én maakte een filmpje van zichzelf waarin hij zich voorstelde en uitlegde waarom nou juist hij de meest geschikte kandidaat is om huidig kinderburgemeester Merle Schweppe op te volgen.

Jury
Twee jongens en acht meisjes durfden het dit jaar aan te solliciteren naar het ambt van kinderburgemeester. Een jury, bestaande uit Ap Reinders (burgemeester Stichtse Vecht), Rick Nederend (raadslid VVD), Merle Schweppe (huidige kinderburgemeester), Jacqueline de Heer (directrice basisschool de Bijenschans) en Munise Bayrak (jongerenwerker Jeugd-Punt) heeft na het lezen van de sollicitaties en het bekijken van filmpjes en foto’s uiteindelijk vier kandidaten uitgenodigd voor een echt sollicitatiegesprek. 

Opdracht
Ter voorbereiding op dat gesprek dat vanmiddag plaatsvond kregen de vier geselecteerde kandidaten een opdracht mee die zij aan de jury mochten presenteren. In het gesprek werd hen onder andere naar hun motivatie en plannen gevraagd. Daarna heeft de jury zich beraden en een keuze gemaakt. Burgemeester Ap Reinders: “Kiezen is altijd lastig. Dat was ook al het geval bij de voorselectie. Ik ben blij met het aantal aanmeldingen. Er zaten veel goede kandidaten bij. Ik wil alle kinderen hartelijk danken voor hun bijzondere inzendingen. Ze hebben allemaal hun beste beentje voorgezet. Er zijn brieven gestuurd, we hebben foto’s ontvangen en hele leuke filmpjes. Echt super gedaan!” 

Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor Mahdi die heel enthousiast en goed de uitwerking van zijn opdracht presenteerde en vertelde waar hij zich het komende jaar hard voor wil gaan maken. Hij was ontzettend blij! 

Adviseurs van de kinderburgemeester
De kandidaten Lieke Hoefakker, Esther Middelbos en Nora Houben mogen het hele jaar adviseur van de kinderburgemeester zijn. Burgemeester Reinders noemde de vier geselecteerde kinderen stuk voor stuk hele goede kandidaten. “De gesprekken waren heel leuk en spontaan en zij hebben allemaal enorm hun best gedaan. Er kan er maar één de opvolger worden van Merle Schweppe. Ik ben erg blij dat de andere kandidaten adviseur van Mahdi willen zijn!”

Installatie
Mahdi, die nu nog in groep 7 van school de Pionier in Maarssen zit, gaat op 14 juli dit jaar aan de slag. Op die dag installeert de gemeenteraad de nieuwe kinderburgermeester. Tot die tijd blijft kinderburgemeester Merle Schweppe, nog beschikbaar voor officiële gelegenheden.

Blij
Mahdi was heel blij dat hij kinderburgemeester mag worden. “Ik ben heel trots en ik vind het super leuk dat ik Merle op mag volgen als nieuwe kinderburgemeester! Ik vind het wel spannend maar ik heb er ook heel veel zin in. Leuk dat Lieke, Esther en Nora mijn adviseurs zijn, want dan zijn we al meteen een groepje en kunnen we samen ideeën bedenken. Ik hoop dat we veel in contact kunnen komen met andere kinderen in Stichtse Vecht en elkaar kunnen gaan helpen. Ik ga in ieder geval mijn best doen!”

Taken
Als kinderburgemeester krijgt Mahdi verschillende taken. Hij vertegenwoordigt alle kinderen in Stichtse Vecht. Praat met hen over dingen die zij belangrijk vinden in Stichtse Vecht en haalt ideeën bij leeftijdsgenoten op. In de eerste weken als kinderburgemeester gaat hij samen met de adviseurs onderzoeken welke onderwerpen voor kinderen in Stichtse Vecht belangrijk zijn. Zij kiezen vervolgens de onderwerpen waar ze zich op gaan richten dit jaar. Ook gaat hij met de burgemeester en wethouders mee op pad naar evenementen die belangrijk zijn voor kinderen en is hij aanwezig bij officiële gelegenheden. 

Samenwerking
Juryvoorzitter Ap Reinders vindt het leuk om te zien dat kinderen zo enthousiast zijn om kinderburgemeester te worden. Volgens hem is het een hele bijzondere functie. “Je komt op plekken waar andere kinderen niet zomaar komen. De kinderburgemeester is de schakel tussen de kinderen in onze gemeente en ik hoop dat we mooie activiteiten mee mogen maken dit jaar! Als burgemeester verheug ik me op de samenwerking met mijn collega, kinderburgemeester Mahdi.” 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES