Drie bijenvolken vinden nieuw thuis op Buitenplaats Doornburgh

maandag 29 juni 2020 21.33 uur | laatst gewijzigd: maandag 29 juni 2020 22.34 uur | auteur: Doornburgh

Duizenden nieuwe, zoemende bewoners wonen sinds kort op Doornburgh. De buitenplaats heeft namelijk drie nieuwe bijenvolken verwelkomd, die in de regio zijn gevonden. Eén van de drie is wel heel bijzonder: dit volk van ‘stationsbijen’ is gevonden op het Jaarbeursplein, naast Utrecht Centraal. De Doornburgh-honing kunnen gasten proeven in de gerechten van restaurant DeZusters.

Bijen op de buitenplaats
Al enkele jaren beschikt Doornburgh over bijenkasten, waarin verschillende volken zich schuilhouden. Ook zijn er twee imkers: Berend Schols en Connie van Hof. In de bijenkasten vinden de volken beschermd onderdak en kunnen zij veilig de winter doorbrengen. Om nog meer bijen te vinden voor de buitenplaats hebben de imkers van Doornburgh contact met lokale bijenverenigingen, die meldingen ontvangen wanneer nieuwe volken worden gevonden. Die worden op allerlei plekken gevonden: in bomen, maar soms zelfs ook aan een fiets of lantaarnpaal. 

Overplaatsen van de bijen
De drie nieuwe bijenvolken van Doornburgh zijn gevonden in Utrecht, Oud-Zuylen en in Maarssen. De bijen in Utrecht bevonden zich op een wel heel bijzondere plek: deze ‘stationsbijen’ verscholen zich in een plantenbak naast de taxistandplaats van het NH Hotel, middenin de drukte rondom station Utrecht Centraal. Imker Connie van Hof heeft de bijen naar aanleiding van de melding opgevangen en samen met Berend Schols overgebracht naar de buitenplaats. Ze vertelt hoe dat in zijn werk gaat: “Met een veger scheppen we de bijen in een korf. Zodra de koningin daarin zit, volgt het volk haar en vliegen of lopen zij ook de korf in. Het is niet goed te zien of de koningin in de korf zit; je moet dus hopen dat dat is gebeurd. Dit duurt meestal een tijdje.” 

Honing voor restaurant DeZusters
De honing die de bijen zullen produceren, gebruikt chef Niels van Zijl binnenkort in de keuken van restaurant DeZusters. Dit past bij de ambitie van de buitenplaats en het restaurant om zoveel mogelijk circulair te werken. Chef Niels van Zijl: “De bijen op Doornburgh produceren een mooie, bloemige honing. Dat komt door de lindebloesem en de kruiden die wij verbouwen in en rondom de buitenplaats. Het zorgt voor een smaak die je nergens anders vindt! Ik probeer de honing altijd een zo puur mogelijk podium te geven, zonder te verhitten of te mengen. De pure smaak blijft zo behouden.” Vanaf 3 juli is restaurant DeZusters weer regulier geopend met diner op vrijdag en zaterdag en uitgebreide lunch op zondag.

Natuur aan de Vecht in Maarssen
Beheerder Markus Eeftinck Schattenkerk, geeft op zondag 28 juni een tuinrondleiding op Doornburgh. Deze rondleiding neemt bezoekers mee door het park, ontworpen door J.D. Zocher jr. en het natuurbeheer op de buitenplaats. Binnen de priorij is nog t/m 30 augustus een digitaal kunstwerk te zien van het internationale kunstcollectief teamLab.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES