Islamitisch Centrum haalt € 100.000,- op voor moskee in Stichtse Vecht

dinsdag 30 juni 2020 11.58 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 30 juni 2020 14.30 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Het Islamitisch Centrum Stichtse Vecht - dat tijdelijk gevestigd is aan de Planetenbaan 100 in Maarssenbroek - wil een moskee realiseren in Stichtse Vecht. Tijdens en na de Ramadan heeft het een uitgebreide crowdfundingsactie opgezet. Daarbij werd een bedrag opgehaald van iets meer dan € 100.000,-. De organisatie wil ‘zo snel als mogelijk’ op een vaste locatie in Stichtse Vecht een Islamitisch Centrum / Moskee realiseren. Maar wat zijn de plannen? (Foto ter illustratie)

Plannen
Sinds mei van dit jaar proberen wij in contact te komen met de organisatie achter het Islamitisch Centrum. Reeds in mei hebben we vragen gesteld aan de organisatie. Vragen over het streefbedrag van de crowdfunding, eventuele financiële steun uit het buitenland, locatie van de toekomstige moskee, nieuwbouw of bestaande locatie, het eventuele overleg met de gemeente en wat te doen met de door de coronacrisis uitgestelde opening voor de buurt van het Islamitisch Centrum aan de Planetenbaan. Na twee herhaalde verzoeken ontvingen we eind mei een bericht dat door drukte en prioriteiten de vragen niet beantwoord konden worden en spoedige reactie te verwachten viel. De maand erna bleef het stil.

Online live uitzending
De afgelopen zaterdag gehouden ‘Online Benefiet Arrahma Stichtse Vecht’ gaf meer antwoorden. In de online uitzending op YouTube- die deels in het Nederlands werd gehouden - werd aangegeven dat het centrum zo snel als mogelijk een moskee in Stichtse Vecht wil realiseren: ‘Wij hebben haast. Wij zien het Islamitisch Centrum als een kapstok waaronder ook de moskee valt’. Het Centrum organiseert tal van activiteiten waaronder ook activiteiten specifiek voor jongeren zoals huiswerkbegeleiding, sollicitatietraining en zelfontwikkelingscursussen. De in 2013 opgerichte organisatie heeft de afgelopen jaren stilgestaan maar maakte in 2019 een doorstart: ‘Wij zien de noodzaak om dit centrum zo snel als mogelijk te realiseren. Het doel is om ieder jaar € 300.000,- in te zamelen.’ Volgens de uitzending is de vraag naar een centrum groot waaronder de behoefte onder jongeren.  Met name de noodzaak om naar een Utrechts centrum of moskee te gaan wordt als ‘lastig’ getypeerd. De organisatie geeft in de online uitzending aan in gesprek te zijn met diverse makelaars en met de gemeente Stichtse Vecht: ‘We hebben de hoop dat we binnenkort met een kavel komen of een definitief pand dat we kunnen aankopen. Onze hoop is groot en dat is gebaseerd met verschillende partners in dit gebied.’ 

Het centrum is op dit moment tijdelijk gevestigd aan de Planetenbaan in Maarssen: ‘Wij hebben een jaarcontract. We hebben een vergunning voor twee jaar. Wij maken ook kans, omdat we met de gemeente in gesprek zijn, hier een plek te kunnen bemachtigen in het gebied. De gesprekken zijn gaande met de gemeente, met partners en met makelaars.’ (De uitzending is terug te zien op YouTube: ‘www.youtube.com/watch?v=hSnoxOcz7D4&feature=youtu.be&app=desktop).

Gemeente
De gemeente Stichtse Vecht gaf begin juni in een reactie op onze vragen aan geen overleg te hebben met de organisatie: ‘Het college heeft op dit moment geen gesprekken over mogelijke locaties voor realisering van een moskee. In het verleden is informatie ingewonnen over een mogelijke locatie maar daarvan is toen aangegeven dat het niet haalbaar was gezien het bestemmingsplan voor die locatie.’ De gemeente is niet van plan om te achterhalen waar het geld vandaan komt: ‘Het college is op de hoogte van het feit dat mensen donaties kunnen doen aan de stichting. Over de crowdfundingsactie tijdens de ramadan is geen contact geweest. Het staat een ieder vrij om online geld in te zamelen, daarvoor is geen vergunning van de gemeente nodig. Het is ons niet bekend waar de opbrengst vandaan komt.’ 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES