Protestactie: 'Handen af van Zwarte Piet'

zaterdag 04 juli 2020 11.42 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 04 juli 2020 13.02 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Naar aanleiding van vragen van GroenLinks over de Sinterklaasviering in Stichtse Vecht heeft de actiegroep 'Zwarte Pieten Actiegroep' een protestactie gevoerd. Posters met daarop de tekst: 'Handen af van Zwarte Piet' werden vannacht op de ingang van het gemeentehuis in Maarssen geplakt. De actiegroep is landelijk actief. (Foto Twitter 'Zwarte Pieten Actiegroep).

In een tweet op Twitter zet het haar boodschap kracht bij: 'Inwoners #stichtsevecht sluit je bij ons aan of zorg voor crowdfunding en eigen #intocht.'

De intochten in Stichtse Vecht worden gefinanciërd uit eigen middelen. De gemeente Stichtse Vecht verleent geen subsidie of stelt financiële middelen ter beschikking. In Maarssen en Breukelen wordt door de gemeente het park en gemeentelijk kantoor ter beschikking gesteld voor gebruik tijdens de intocht.

Naar aanleiding van vragen van GroenLinks Stichtse Vecht werd aandacht gevraagd voor de karikatuur van Zwarte Piet. GroenLinks beschouwt ‘Zwarte Piet’ als onnodig kwetsend en niet meer van deze tijd. Op basis van de gestelde vragen gaf de gemeente aan in gesprek te gaan met de organiserende sinterklaascomités in Stichtse Vecht. Het college is van mening dat Sinterklaas een (kinder)feest is voor iedereen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES