Bruidspaar Valkenburg-Lensing uit Loenen aan de Vecht 60 jaar getrouwd

maandag 10 augustus 2020 13.45 uur | laatst gewijzigd: maandag 10 augustus 2020 16.48 uur | auteur: Ria Poot

Nu de corona maatregelen wat versoepelen kunnen bruidsparen ook weer persoonlijk worden gefeliciteerd. Aan locoburgemeester Maarten van Dijk de eer om Arie en Gerda Valkenburg-Lensing geluk te wensen met hun diamanten huwelijk. Een bloemetje overhandigen, afstand houden en toch poseren voor de foto was wel even een dingetje.

Het was een tropisch op de 60e trouwdag van Arie en Gerda Valkenburg-Lensing. Hoe anders was dat in 1960, toen viel er de hele dag regen. Gerda Valkenburg zegt altijd: 'We zijn getrouwd met de paraplu.'

Arie Valkenburg werd geboren in Oud - over in Loenen a/d Vecht (toen nog gemeente Loosdrecht) en Gerda Lensing werd geboren in Hilversum. Het paar leerde elkaar kennen bij dansavonden in Hilversum bij Hotel Jans

Arie en Gerda wonen al meer dan 60 jaar in Loenen a/d Vecht. Na hun huwelijk hebben ze het huis waarin ze nu wonen zelf gebouwd.(1964/1965). In dit huis heeft het bruidspaar in de jaren dat ze er wonen 1965-2020, toch in 3 verschillende gemeentes gewoond:  Loosdrecht, Loenen aan de Vecht en Stichtse Vecht.

Zowel de bruid als de bruidegom zijn in middels 83 jaar, ze hebben 2 kinderen, 2 'echte' kleinkinderen en 5 'cadeau' kleinkinderen.

In zijn werkzame leven was Arie Valkenburg bouwkundig hoofdopzichter, in dienst van architectenbureau en uitgeleend aan Rijksgebouwen dienst (RGD). Gerda Valkenburg werkte bij laboratorium Polak en Schwartz (parfumerie laboratorium) te Hilversum. Daar bereidde ze essences voor parfum. Later werkte ze bij hetzelfde bedrijf als steno/typist

In hun jonge jaren deed het bruidspaar aan bowling, bowls en wedstrijddansen op hoog niveau. Er hangt in de gang een kast met een gedeelte van behaalde bekers en medailles. Gerda mocht graag handwerken en ze deed aan pottenbakken. Ze had zelfs een winkeltje aan huis. Hun tuin vindt het bruidspaar ook erg belangrijk. Ze proberen die, met een beetje hulp van familie, zo goed mogelijk bij te houden.

Het bruidspaar zat niet echt in het vrijwilligerswerk, maar ze staan alitjd voor iedereen klaar. Ze repareren en restaureren spullen. Voor hun dochter, die als vrijwilliger in het hofje van mevrouw van Aerden in Leerdam werkte, maakten ze 60 houten bordjes op paaltjes  om de fruitbomen en planten in het hofje te voorzien van naam. Voor hun kleinzoon maakten ze een hok voor ratten, en ze restaureerden een oude molen voor de schoonzoon van hun dochter.

Het bruidspaar was niet zo heel reislustig, maar in 2002 zijn ze naar Australië geweest om een broer te bezoeken die ze langer dan 30 jaar niet had gezien. Ook zijn ze (voor 2000) een paar keer naar Duitsland geweest. En vele jaren vierden ze vakantie op Terschelling. Nu is het bruidspaar meestal thuis. Ze wonen echter op een prachtige locatie, pal aan de Vecht. Daar hebben ze de gezelligheid van de bootjes en de eenden. Vanaf de steiger voor hun huis, zien ze molen de Hoop liggen

Op hun trouwdag was er een mooie trouwauto, een bruidstaart en feest ‘s avonds in verenigingsgebouw ”ons huis”. Op hun diamanten bruiloft, kwam de locoburgemeester op bezoek, was er een zanger die gezellige liedjes zong, en heel veel familie.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES