Superconsistente Jens Treur katapulteert zich naar top klassement in NK karten

dinsdag 18 augustus 2020 16.28 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 18 augustus 2020 17.34 uur | auteur: Erwin Blatter

Met een ongelooflijk consistent optreden tijdens de eerste en tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max bezorgde karter Jens Treur zich afgelopen weekeinde een kickstart van zijn campagne. In vier races werd het twaalfjarige talent uit Kockengen vier keer tweede. Als klap op de vuurpijl pakte hij daarmee de eerste plaats in het klassement van de Minimax-klasse!

“Ik ben tevreden, sta eerste in het kampioenschap. Ik heb goed veel punten gepakt. Dat is fijn”, zei de snelle karter. Dat hij snel zou zijn op circuit De Landsard in Eindhoven diende zich al snel aan. “Tijdens de kwalificatie voor de eerste ronde van het NK was ik eerste. De trainingen gingen al goed.” Met als ultieme resultaat dus de tweede plaats in de prefinale en de finale.

Die trend zette hij op zondag, tijdens de tweede ronde van het NK, vrolijk door. Tijdens de kwalificatie stuurde Jens zijn Kart Republic-kart naar de tweede tijd. Daarna werd hij in de prefinale en de finale dus ook tweede. Omdat het resultaat van zowel de prefinale als de finale punten oplevert, staat hij nu eerste in het NK. “Dat was fijn om te horen. Vorig jaar in de Mini 60-klasse begon het NK wat minder dan nu. Ik denk dat ik dit jaar beter rijd. Het chassis is ook beter.”

Dat kon hij ditmaal dus twee keer in één weekeinde laten zien. Door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich namelijk genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden. Zijn prachtige resultaten bezorgden Jens logischerwijs het nodige zelfvertrouwen. En dat komt goed uit voor de rest van het seizoen.

Want niet alleen wachten hem nog drie dubbele weekeindes in het NK, ook rijdt hij het prestigieuze ADAC-kampioenschap in Duitsland. Dat doet hij sinds dit seizoen bij het CV Performance Group Kart Team, een topformatie waarvoor hij in Duitsland zijn kunsten in de Minimax-kart mag laten zien.

“Ze zochten een goede, stabiele Minimax-rijder. Jens heeft toen in november in Kerpen voor het team getest”, legde zijn vader Jan uit. “Daarna zijn er twee wat jongere Minimax-rijders bijgekomen. Jens heeft genoeg ervaring om het team te helpen. Elke keer gebruiken ze zijn data en setup.”

De eerste ronde van het ADAC, die op het circuit van Kerpen werd gehouden, zit er inmiddels op voor het talent uit Utrecht. “Het weekend ging goed. Alleen de kwalificatie ging wat minder. Ik had de zevende tijd omdat het ineens begon te regenen en daarvoor hadden we de verkeerde bandenspanning.”

Daarna was hij in de races op zaterdag heel snel. Hij reed twee keer van de zevende naar de tweede plaats. Dat deed hij ook in de eerste race op zondag. Daarna, tijdens de finale, ging hij er als een raket vandoor. “Ik ging meteen van twee naar één.” Helaas sloeg toen de pechduivel toe. Jens: “Na acht rondjes voelde ik dat mijn motor inhield. Uiteindelijk ben ik uitgevallen omdat de ontsteking kapot was. Ik had op dat moment drie seconden voorsprong.”

Mechanische pech hoort er helaas bij in een motorische sport. Maar afgaande op zijn snelheid in Kerpen en in Eindhoven lijkt Jens zich voor de rest van het seizoen weinig zorgen te hoeven maken. En dat was natuurlijk een fijne gedachte voor zijn volgende race. Dat is de tweede ronde van het ADAC-kampioenschap die over een maandje wordt gehouden op het circuit van Mülsen. “Hopelijk haal ik dan weer het podium!”

Jens Treur wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bouwbedrijf Kockengen bv en Jumbo Groenewegen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES