De veldesdoorn op Doornburgh genomineerd voor 'Boom van het Jaar'

woensdag 02 september 2020 14.51 uur | laatst gewijzigd: woensdag 02 september 2020 16.00 uur | auteur: Marije Lieuwens

De enorme veldesdoorn op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is genomineerd voor de jaarlijkse verkiezing van ‘De Boom van het Jaar’. Het SBNL Natuurfonds nomineerde diverse indrukwekkende bomen met een bijzonder verhaal.

De veldesdoorn op Doornburgh is met 20 meter hoogte één van de grootste exemplaren in Nederland en is een onderdeel van de lange en groene geschiedenis van deze buitenplaats aan de Vecht. De boom is de enige genomineerde boom in de provincie Utrecht. Stemmen kan via de website www.deboomvanhetjaar.nl.

Bijzonder verhaal
De ‘Boom van het Jaar’ draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. De boom op Buitenplaats Doornburgh is een onderdeel van de rijke en groene geschiedenis van deze buitenplaats aan de Vecht. Waarschijnlijk is deze veldesboom (Acer Campestre) al enkele honderden jaren oud. Beheerder van het park Markus Eeftinck Schattenkerk; “De exacte leeftijd is moeilijk te achterhalen. Wel weten we dat deze soort heel langzaam groeit, meestal rond de 18 meter hoog wordt en meer dan driehonderd jaar oud kan worden.”

De groenste medewerker van Doornburgh
De monumentale veldesdoorn is een opvallende verschijning met de knoestige stam en grillige, uitwaaierende takken als een natuurlijke paraplu. Markus Eeftinck Schattenkerk; “We zijn trots dat deze boom de provincie Utrecht vertegenwoordigt. Deze monumentale veldesdoorn is het kroonjuweel van ons park. Als je kijkt wat de boom allemaal bijdraagt als voedingsbodem en schuilplaats voor flora en fauna, dan is deze boom werkelijk de groenste medewerker van Buitenplaats Doornburgh.”

Voedingsbodem voor planten, schuilplaats voor dieren
Belangrijker nog dan zijn natuurlijke pracht is de functie die de boom vervult binnen de biotoop van de buitenplaats. De boom heeft zich door de eeuwen heen laten omringen door uitzonderlijke flora en fauna. In de lente groeien er op de aarde rondom de stam bijzonder veel kleurrijke stinzenplanten: uitheemse, wilde voorjaarsbloemen die vroeger op buitenplaatsen werden geplant. Onder andere de zeldzame hartbladzonnebloem, gevlekt longkruid, een verscheidenheid aan narcissen en de prachtframboos zijn er te vinden. Eeftinck Schattenkerk; “Ook dieren zijn dol op de boom. Vogels zoals de groenling en verschillende soorten vinkjes verschuilen zich tussen de bladeren; rupsen van diverse vlinders kruipen over de takken en stam. De bijen van de buitenplaats maken bovendien dankbaar gebruik van de nectar.” De honing die de bijen op Doornburgh maken, wordt vervolgens weer gebruikt in het restaurant van de buitenplaats. De chefs laten zich vaak inspireren door wat er bloeit in het park en gebruiken regelmatig ingrediënten van de Buitenplaats.

Boom omringd door historie
Buitenplaats Doornburgh werd in 1623 gesticht door Jan Claesz. Vlooswijck. In die tijd zochten rijke Amsterdammers mooie groene plekken voor een buitenhuis. Daarna kwam de buitenplaats in het bezit van het patriciërsgeslacht Huydecoper. Diverse Amsterdamse burgemeesters kwamen uit deze familie. Aan het begin van de 19de eeuw is het park omgevormd tot een Engelse landschapstuin door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher jr. Met de kenmerkende meanderende paden, glooiend, natuurlijk ogend landschap met prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Vanaf 1957 werd de buitenplaats bijna 60 jaar bewoond door de katholieke zusterorde de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. De zusters bouwden op het landgoed de Priorij Emmaus in de markante architectuurstijl van de Bossche School. Vanwege het gesloten karakter van de orde heeft het park veel van zijn oorspronkelijke glorie behouden. In 2018 opende de MeyerBergman Erfgoed Groep de deuren. Het park is vrij toegankelijk, in de priorij is een restaurant gevestigd en er zijn regelmatig tentoonstellingen en concerten.

Gratis toegankelijk
Deze ‘Spaanse aak’ heeft een spectaculaire aanblik, met in de lente rode bladeren en de goudgele pracht in de herfst. Iedereen kan de boom bekijken, want het park van Doornburgh is gratis toegankelijk.

Er zijn regelmatig rondleidingen en in de priorij zijn vaak tentoonstellingen en optredens. Voor programma en toegangsprijzen www.buitenplaatsdoornburgh.nl. In de priorij is ook het restaurant De Zusters gevestigd waar bezoekers koffie kunnen drinken, lunchen en dineren. www.dezusters.nl

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES