Maandag 5 oktober tot en met vrijdag 9 oktober: Week van de Toegankelijkheid

donderdag 10 september 2020 10.35 uur | laatst gewijzigd: donderdag 10 september 2020 11.48 uur | auteur: Week van de Toegankelijkheid

Als alles op slot gaat en iedereen op afstand moet blijven, wijken we uit naar de digitale wereld. Daar ontmoeten we elkaar alsnog, informeren we onszelf en zoeken we vermaak en inspiratie.

We werken, winkelen, volgen lessen en cursussen. En nee, het is niet hetzelfde als vroeger, maar het houdt ons overeind. Online mee kunnen doen, is voor iedereen nu belangrijker dan ooit. De Week van de Toegankelijkheid staat dit jaar dan ook in het teken van digitale toegankelijkheid.

Aandacht voor de mooie kanten van toegankelijkheid
Ieder(in) is de landelijke belangenvereniging voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Voor het 20e jaar op een rij organiseren we de Week van de Toegankelijkheid. Een week die ieder jaar vorm krijgt door vele landelijke en lokale initiatieven. Het doel van de Week is landelijk en lokaal brede aandacht voor toegankelijkheid in Nederland. Lokale organisaties organiseren samen met hun partners lokale activiteiten om aandacht te vragen voor toegankelijkheid en alles wat dat oplevert. Landelijke partijen bundelen hun krachten om een sterk lokaal en landelijk geluid te laten horen.

Doe Mee
Iedereen is vrij in het organiseren van een activiteit. Dit jaar focust de Week van de Toegankelijkheid op digitale toegankelijkheid, maar organiseer je liever een activiteit rond een ander thema, dan kan dat natuurlijk ook. Waar het om gaat, is dat er aandacht komt voor een toegankelijke samenleving. www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Lokale organisaties door het hele land doen mee
Steeds meer lokale organisaties laten weten dat ze meedoen aan de Week. Zij laten op creatieve manieren zien hoe toegankelijkheid voor iedereen de wereld een heel stuk leuker maakt. Zo slaan de Lokale Omroep Ede & Koplopers Inclusie Ede de handen in een. Zij maken een programma over welke dingen goed gaan voor mensen met een visuele beperking in Ede. Lokale Omroep Ede maakt tv-programma

Ook in Amsterdam  een mooi initiatief: In aanloop naar de Week gaan studenten uit Amsterdam samen met mensen met een beperking websites van gemeenten, verzekeraars en andere bedrijven controleren op toegankelijkheid. In de Week presenteren zij de resultaten van dit onderzoek.

Online toegankelijkheid actie Vrije Universiteit Amsterdam
Toegankelijk Zwolle neemt een aantal podcasts op waarin ervaringsdeskundigen vertellen over hoe technologie en digitalisering bijdragen aan hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. De podcasts zijn in en na de Week te beluisteren.
Toegankelijk Zwolle maakt podcasts digitale toegankelijkheid

Meer informatie
De Week van de Toegankelijkheid loopt van maandag 5 oktober tot en met vrijdag 9 oktober. Via onze website www.weekvandetoegankelijkheid.nl delen we goede voorbeelden en laten we zien wat er mogelijk is. Ook via Twitter: @toegankelijk en Facebook: @WeekvandeToegankelijkheid houden we je op de hoogte van alle activiteiten en plannen.

De Week van de Toegankelijkheid is een project van Ieder(in), landelijk netwerk voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Wilt u meer weten, mail ons info@weekvandetoegankelijkheid.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES