Urgenda vraagt gemeente om gesprek over verwijderen perenbomen

zondag 13 september 2020 15.38 uur | laatst gewijzigd: zondag 13 september 2020 17.05 uur | auteur: Eric Loman

Naar aanleiding van een bericht op de website van de Gemeente Stichtse Vecht heeft de organisatie Urgenda oproepen ontvangen van verontrustte inwoners dat de gratis perenbomen die Urgenda uitgereikt had verwijderd zullen worden uit gemeentegrond omdat deze bomen risico's voor de veiligheid opleveren.

Gratis perenbomen

Door het initiatief van Urgenda en de Nationale Boomplantdag konden inwoners gratis perenbomen afhalen. In Breukelen was zo'n afhaalpunt waar vele inwoners van Stichtse Vecht ook gebruik van hebben gemaakt. Echter zijn deze bomen ook in de openbare ruimte geplaatst en dat was niet de bedoeling volgens de gemeente.

Verwijderen van de aangeplante bomen in de openbare ruimte

De gemeente heeft aangegeven op de web-site dat bomen welke in de openbare ruimte zijn geplant en een veiligheidsrisico opleveren verwijderd zullen worden. De gemeente stelt: 'De veiligheid komt in gevaar wanneer bomen bovenop kabels, gasleidingen of andere ondergrondse infrastructuur geplant wordt. Ook kunnen er risico’s ontstaan wanneer een boom niet aan de wettelijk gestelde eisen voldoet of op een verkeerde manier geplant is.'

Gemeente Stichtse Vecht: 'Omdat we de veiligheid van inwoners willen garanderen, moeten we helaas de perenbomen verwijderen die zonder overleg op gemeentegrond zijn geplant. Wil je je perenboom behouden, haal deze dan zo snel mogelijk weg.'

Samenkomen tot een oplossing

Urgenda wil nu - volgens een e-mail in bezit van de redactie - helpen om het gesprek tussen bewoners en gemeente op gang te brengen om te kijken welke bomen wél mogen blijven staan. Voor de bomen die dan toch nog verwijdert worden in verband met de veiligheid wil Urgenda kijken of zij deze bomen een derde leven kunnen bieden en elders aan kunnen bieden.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES