Politie en kinderburgemeester Mahdi dagen jou uit: hoe weerbaar ben jij?

dinsdag 06 oktober 2020 18.15 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 06 oktober 2020 19.24 uur | auteur: Robbert Oelp

Politie en kinderburgemeester Mahdi el Farissi vragen aandacht voor WhatsApp fraude, babbeltrucs en phishing. Ze dagen kinderen uit om met hun opa, oma, ouders of buren een quiz te doen en te testen hoe weerbaar ze zijn tegen deze vormen van criminaliteit.

Ook in gemeente Stichtse Vecht komt criminaliteit voor in de vorm van WhatsApp-fraude, babbeltrucs en phishing. Bij WhatsApp-fraude doet een oplichter via WhatsApp zich voor als een bekende en vraagt vervolgens met een smoes om geld. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Bij phishingproberen oplichters je door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze je gegevens of (vaak veel) geld.

Met name oudere slachtoffers
Tijdens de coronacrisis zijn steeds meer ouderen online gegaan om in contact te blijven met familieleden. Oplichters maken daar gretig gebruik van. Vanaf 1 september is de overheid een nieuwe campagne begonnen genaamd ‘Senioren en Veiligheid’ die ouderen waarschuwt voor WhatsAppfraude, phishing en verschillende andere vormen van fraude. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt aandacht besteed aan WhatsAppfraude, babbeltrucs en phishing. Vooral oudere mensen worden helaas het slachtoffer van deze strafbare feiten. Voor politie en Mahdi is ieder slachtoffer er een te veel. Zij willen dat voorkomen. Beiden roepen kinderen op om samen met hun opa, oma, ouders of buren te testen hoe weerbaar ze zijn tegen deze vormen van criminaliteit. Ook leren ze samen hoe ze kunnen voorkomen dat zij hiervan slachtoffer worden.

Doe de quiz: hoe weerbaar ben jij?
Vandaag, dinsdag 6 oktober, vertelde kinderburgemeester Mahdi samen met wijkagent Julian Steenbeek over deze vormen van fraude in zijn klas op KBS Pionier in Maarssen.

Ze deelden flyers uit in de klas en riepen de leerlingen op om de quiz samen met hun opa’s, oma’s, ouders of buren te doen.

De flyers worden ook verspreid onder alle groep 7 en 8 leerlingen van de basisscholen in Stichtse Vecht. De quiz is te vinden op het Instagram account van Mahdi (kinderburgemeester_sv) en op zijn Facebook Kinderburgemeester Stichtse Vecht. Ook de antwoorden komen hier te staan.

De flyers zijn ook verkrijgbaar via kinderburgemeester@stichtsevecht.nl.

Live op Instagram
Op woensdag 7 oktober gaat wijkagent Julian samen met kinderburgemeester Mahdi live op Instagram om 14.00 uur, op het account van kinderburgemeester_sv. Ben jij er digitaal ook bij? Volg het account van de kinderburgemeester. En heb jij vragen? Stuur ze alvast via Instagram!

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES