Vervoersverbod pluimvee in deel van Stichtse Vecht

maandag 30 november 2020 19.01 uur | laatst gewijzigd: maandag 30 november 2020 19.08 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

In Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is bij een hobbylocatie met diverse vogels vogelgriep (H5) vastgesteld. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op zaterdag 28 november. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de vogels op de locatie geruimd. En omdat het om ongeveer 300 vogels gaat, zijn in een zone van 10 kilometer rond de locatie vervoersbeperkingen ingesteld. Het gebied met de vervoersbeperkingen raakt een gedeelte aan de westkant van Stichtse Vecht.

Vervoersbeperkingen
De vervoersbeperkingen houden een vervoersverbod in van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook een beperking van vervoer op andere dieren en dierlijke producten die afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Schiphol valt buiten het gebied met vervoersverboden. Ook de snelwegen naar Schiphol zijn uitgezonderd.

Maatregelen
De huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. Daarnaast zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Documenten

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES