Dragen van mondkapje verplicht per 1 december

maandag 30 november 2020 19.22 uur | laatst gewijzigd: maandag 30 november 2020 19.24 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Vanaf dinsdag 1 december is het dan zover. Het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, theaters maar ook sportscholen is verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. 

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Geadviseerd wordt bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt te gebruiken. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES