Kindergemeenteraad in Stichtse Vecht

maandag 24 november 2014 14.17 uur | laatst gewijzigd: maandag 24 november 2014 14.24 uur | auteur: Robbert Oelp

Op 11 december vindt er een bijzondere raadsvergadering plaats: een kindergemeenteraad. Op de plekken van de raadsleden zitten kinderen uit groep 8 van vier verschillende scholen. Ze gaan vergaderen over zelfbedachte plannen, gericht op kinderen.

In elke provincie is een kindergemeenteraad georganiseerd door ProDemos, met subsidie van Madurodam. Voor de provincie Utrecht is dit de kindergemeenteraad in Stichtse Vecht. Aan dit project doen vijf klassen mee van vier scholen. In een aantal lessen wordt op school een praktisch en uitvoerbaar plan voorbereid, dat gericht is op kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. Het thema is ‘beter buitenspelen’. Het budget voor het plan, 2000 euro, is door Madurodam ter beschikking gesteld. In de kinderraad worden de vijf plannen besproken en wordt er gestemd. Het winnende plan wordt daadwerkelijk uitgevoerd.

De kinderen van het winnende plan, mogen ook nog een subsidiebedrag van 2500 euro uitdelen. Het  geld wordt beschikbaar gesteld door het Madurodam steunfonds. Het gaat naar een goed doel dat het binnen de gemeente gebruikt voor activiteiten voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De gemeente maakt een voorselectie uit enkele goede doelen, de kinderen mogen de keuze maken.

Burgemeester Liesbeth Spies zal de kinderraad voorzitten. Voorafgaand aan de raad gaan de kinderen in gesprek met raadsleden en presenteren hun plannen. Na afloop van de kinderraad kiest de burgemeester uit de klas met het winnende plan een ‘Madurodamambassadeur’. Dit kind mag deelnemen aan de Madurodamraad, die bestaat uit kinderen uit elke provincie. De deelnemende scholen aan de kinderraad zijn: Franciscus uit Maarssenbroek (2 klassen); Podium uit Loenen aan de Vecht; Ridderhof uit Vreeland en De Flambouw uit Nigtevecht. Van elke school doen acht kinderen mee.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES