Restauratie Goudestein gestart

maandag 05 januari 2015 12.00 uur | laatst gewijzigd: maandag 05 januari 2015 11.51 uur | auteur: Jan Van Dam

Gemeente is 5 januari gestart met de restauratie van Goudestein voor de duur van ongeveer een half jaar. Restauratie is noodzakelijk om het onderhoudsniveau op peil te brengen en de monumentale waarde van Goudestein ook voor de toekomst te behouden. Goudestein is een rijksmonument en werd in 1961 in gebruik genomen als gemeentehuis van de toenmalige gemeente Maarssen. In 1989 is het pand voor het laatst gerestaureerd.

Werkzaamheden

De buitenkant van het gebouw worden alle door houtrot aangetaste onderdelen (kozijnen, luiken, omlijstingen, dakranden incl. balustrade, etc) gerepareerd en geschilderd. Ook schoorstenen, scheuren in metselwerk, smeedijzeren onderdelen en dakgoten krijgen het nodige onderhoud. In het interieur wordt onder andere het stukwerk in de trouwzaal, het houten trappenhuis, de binnenkozijnen en muren in een aantal ruimten gerestaureerd. De vergaderzalen op de zolder worden voorzien van geluidwerende wanden.

Om het gebouw te verduurzamen, worden ramen voorzien van tochtwering en HR-ketels geplaatst en wordt de zolderverdieping geïsoleerd.

Ook na de renovatie blijft Goudestein eigendom van de gemeente en behoudt het haar functie als huisvestinglocatie voor de bestuurlijke organisatie en de griffie en als vergader- en trouwlocatie. 

Gebruikers tijdelijk naar andere locatie

Gezien de omvang van de restauratiewerkzaamheden kan het gebouw tijdens de uitvoering niet gebruikt worden. Daarom worden er voor de gebruikers van het gebouw (onder andere het college, het bestuurlijke secretariaat en de griffie) tijdelijke werkplekken ingericht in Boom en Bosch in Breukelen. Ook paren die willen trouwen op Goudestein kunnen het komende half jaar niet terecht op Goudestein, maar uiteraard wel op een van de andere prachtige trouwlocaties.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES