Commotie rondom bierverkoop Koningsdag Maarssen-Dorp

vrijdag 29 april 2016 20.50 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 29 april 2016 20.21 uur | auteur: Robbert Oelp

In de avond en nachtelijke uren op Koningsdag vonden er in Maarssen-Dorp tal van incidenten plaats. De politie Stichtse Vecht moest daarbij meerdere malen geweld gebruiken. De combinatie van verschillende groepen feestgangers en alcohol deed de vlam in de pan slaan.

Incidenten
Gedurende de dag liepen de spanningen tussen verschillende groepen feestgangers op. Met als uiteindelijke resultaat dat in het uitgaansgebied in Maarssen-Dorp het in de avond fors uit de hand liep. Politie gebruikt geweld bij incidenten Koningsdag 2016.

Bier
Bier werd alleen in plastic bekers geschonken en verkoop van flessen of blikken bier bij de horeca was verboden. Feestgangers maakten gebruik van het kopen van bier bij de plaatselijke supermarkt. Diverse bronnen meldden ons eerder dat al behoorlijk veel bezoekers dronken waren van blikbier voordat ze de kroegen in gingen.

Burgemeester geschokken
De politie heeft burgemeester Witteman inmiddels gerapporteerd over ongeregeldheden in het uitgaansgebied Maarssen-Dorp en gekeken of er een relatie is met overmatig alcoholgebruik en verkoop vanuit een supermarkt. Burgemeester Witteman in een reactie:  "Ik ben wel geschrokken van de mate van geweld. We gaan dit evalueren.”

Vooraf overleg
De gemeente heeft eerder contact gehad met betreffende supermarkt. Bij vorige edities van Koningsdag is geconstateerd dat er op het evenemententerrein glas op straat lag na afloop. Gemeente Stichse Vecht in een reactie: 'Met de ondernemer van de ter plaatse gevestigde supermarkt is voor Koningsdag de afspraak gemaakt om bier in flesjes niet prominent in de winkel aanwezig te hebben. Verder hebben we de ondernemer erop gewezen dat verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar is verboden en dat we daarop streng zouden toezien.’ 

Maatregelen
Volgens de gemeente waren er op voorhand geen signalen dat alcohol in blik zou leiden tot problemen: ‘Dit gold ook voor de verkoop van alcohol vanuit de supermarkt. Uiteraard wordt dit meegenomen bij de evaluatie en zo nodig worden er volgend jaar maatregelen of beperkingen getroffen.’

Ook de eigenaar van de supermarkt -  Detailresult Groep - onderzoekt of maatregelen voor komende edities noodzakelijk zijn: ‘Wij treden eerst in contact met de gemeente. Ook zullen wij informeren bij overige supermarkten en de horeca in Maarssen-Dorp. Daarna zullen wij beoordelen of het noodzakelijk is om bepaalde regelgevingen voor de supermarkt aan te passen.’

Ook gemeente Stichtse Vecht sluit maatregelen niet uit: ‘Bij de evaluatie van Koningsdag kijken we altijd naar hoe het beter en veiliger kan. Indien dat moet leiden tot aanpassen van voorwaarden en regels, en dat wettelijk mogelijk is, zullen wij dat niet nalaten’, aldus burgemeester Witteman.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES