Weihnachts Oratorium is muzikaal luistergenot

zaterdag 13 december 2014 13.45 uur | laatst gewijzigd: zondag 14 december 2014 10.47 uur | auteur: Ria Poot

Er was vrijdagavond 11 december in Stichtse Vecht veel te doen om in kerststemming te komen: lichtjesavond, kerstmarkten en concerten. De echte liefhebbers van barok kerstmuziek zaten in Heilig Hartkerk in Maarssen, waar Bach's Weihnachts Oratorium werd uitgevoerd.

Het Christelijk Oratoriumkoor Woerden en solisten voerden begeleid door het Dudok Ensemble, onderleiding van dirigent Chris Pouw de delen 1, 2, 3 en 5 uit het Weihnachts Oratorium uit. Hoewel dit uit zes delen bestaande Oratorium bij het grote publiek minder bekend is dan de Mattheus Passion, doet Bach's Weihnachts Oratorium qua schoonheid zeker niet onder voor zijn passiemuziek.

Het was jammer dat het aantal bezoekers aan het concert in de Heilig Hartkerk een beetje tegenviel. Dit was mogelijk te wijten aan de vele kerstactiviteiten in die er die avond in de gemeente gehouden werden. De kerk staat bekend om zijn goede akoestiek, maar met weinig publiek werkte die akoestiek af en toe een beetje tegen. Vooral bij de delen met paukgeroffel en trompetgeschal, deden de trommelvliezen van de verslaggever even 'ai'.

Hoewel verscholen achter zijn lessenaar verdienen de organist en de continuo celliste een dik compliment. Zij hebben van alle instrumentalisten de meeste noten gespeeld.

De concertbezoekers die bij het concert aanwezig waren, mogen we tot de echte Bachliefhebbers rekenen en het prachtige Weihnacht Oratorium deed hen op het puntje van de kerkbank zitten.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES