Zendamateurs radio-actief vanuit Westbroekse Molen in Oud-Zuilen tijdens molendagen.

zaterdag 14 mei 2016 21.52 uur | laatst gewijzigd: zondag 15 mei 2016 09.13 uur | auteur: Richard Jannes

Het tweede weekend van mei staat jaarlijks in het teken van de Nationale Molendagen, waarin zoveel mogelijk molens draaien en hun deuren openen voor het publiek. In Stichtse Vecht kon men verschillende de molens bezoeken, waaronder de molen van de polder Westbroek in Oud-Zuilen. Dit jaar werd deze molen voor het eerst bemand door gelicenseerde zendamateurs.

Zendamateurs maken vaker gebruik van dit soort evenementen om vanaf bijzondere plekken hun verbindingen te kunnen maken. Op zaterdag maakten de radioamateurs met de roepletters PI4UTR/P in het kader van 'International Mills on the Air 2016' verbindingen met elk willekeurig tegenstation, maar bij voorkeur met andere ‘radio-actieve’ molens en gemalen.

Initiatiefnemers Thom PA9T en Jeroen PD0JRN, beiden lid van de afdeling VERON Centrum hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn in gesprek gegaan met Daan Ottevanger, molenaar van deze prachtige uit 1753 stammende molen. De uiterst vriendelijke molenaar was direct enthousiast en heeft hen de molen van binnen en buiten laten zien, dacht mee voor de mogelijkheden voor het plaatsen van antennes en bleek zelfs over een hoogfrequent ‘Fingerspitzengefühl’ te beschikken toen hij, liggende op zijn buik met zijn hoofd uit het raampje van de molenkap, blij concludeerde dat de vlaggenstok op de kap van de molen “gelukkig van hout was en niet van metaal”. De molenaar had voor de radioamateurs een aantal prachtige vierkante meters toegewezen hoog in de molen, waar de shack kon worden ingericht voor Mills on the Air 2016.

De keuze voor deze molen als zendlocatie was niet verrassend. Immers ligt de molen niet ver van het huidige clublocatie in Fort de Gagel, wat helaas nog van korte duur is omdat de gemeente Utrecht na 45 jaar de huur heeft opgezegd. Gelukkig heeft het afdelingsbestuur van de VERON Centrum inmiddels een nieuwe locatie gevonden in het clubgebouw van Scouting PEKA18, wat ook op steenworp afstand van de Westbroekse molen ligt.

Heeft u dit radioevenement in de molen gemist of heeft het uw belangstelling gewekt? Kom gerust eens langs op de verenigingsavond van VERON afdeling Centrum. Daar zijn ook veel zendamateurs uit Stichtse Vecht aanwezig. Elke dinsdag vanaf 20.00 uur opent het Fort haar deuren voor leden en geïnteresseerden. Het verenigingsgebouw is nu nog gehuisvest aan de Gageldijk 163 (3566 MJ) Utrecht. Voor meer informatie kijkt u op de website www.pi4utr.nl.

Foto's: Jeroen PD0JRN / Richard PD3RFR

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES