RTV Stichtse Vecht

Nieuwe zorgcontracten voor jeugdhulp en Wmo

Als het thuis niet meer gaat, als je hulp nodig hebt bij de opvoeding of als je een beperking hebt en de mogelijkheden zoekt, dan moet de beschikbare hulp zo goed mogelijk aansluiten bij de situatie. Daarom hebben vijf gemeenten in Utrecht West (De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden, samen 182.000 inwoners) de handen ineen geslagen om jeugdhulp en Wmo-hulp in te kopen bij verschillende zorgaanbieders.

Op 22 september 2016 is de samenwerking tussen de vijf gemeenten en de zorgaanbieders feestelijk bekrachtigd in het gemeentehuis te Woerden. Met de nieuwe contracten komen er voor onze inwoners ruim voldoende zorgaanbieders en vernieuwende werkwijzen. De variëteit in organisaties en instellingen die jeugdhulp en zorg aanbieden wordt gezien als een pluspunt. 

Met het afsluiten van de nieuwe contracten zetten de gemeenten ook in op vernieuwing van het zorgaanbod. Zo hebben bijvoorbeeld Youké (specialistische hulpverlener voor kinderen en jongeren), WIJ 3.0 (aanbieder voor o.a. dagbesteding en toeleiding naar werk en onderwijs) en Stichting Timon (biedt hulp bij problemen met opvoeden en opgroeien) plannen ingediend voor een nieuwe aanpak in de hulpverlening en manieren van samenwerken.

Inwoners die zorg ontvangen van een aanbieder die zich niet meer heeft inschreven, houden de zorg via deze aanbieder totdat hun indicatie wijzigt of eindigt.