Erfgoedadviseur en voormalige tuinbaas Gert Immerzeel met pensioen

dinsdag 06 december 2016 15.42 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 06 december 2016 14.53 uur | auteur: Saartje Blanken

Op donderdag 1 december nam erfgoedadviseur en voormalig tuinbaas Gert Immerzeel afscheid van Nyenrode Business Universiteit. Na bijna veertig jaar aan de organisatie verbonden te zijn geweest, gaat hij met pensioen.


Gert Immerzeel begon na zijn studie aan de Rijks Hogere Tuinbouw School Utrecht in 1978 op Nijenrode als tuinbaas/beheerder. Sinds 1993 is hij ook betrokken bij het behoud van de historische monumenten en het erfgoed op het landgoed. Dit werd een steeds groter deel van zijn werkzaamheden en daarom veranderde zijn functie in 2011 in erfgoed-adviseur.

Met zo’n 1.300 verschillende paddenstoelensoorten wordt het landgoed Nijenrode door paddenstoelenexperts kroonjuweel nr. 1 op dit gebied genoemd. Gert Immerzeel heeft hieraan een onmisbare bijdrage geleverd. Hij ontdekte als eerste de wortelende kapjesinktzwam in Nederland. Ook spotte hij de zeer zeldzame winterkorrelhoed. Het door hem gevonden kristaloorzwammetje was zelfs nieuw voor de wetenschap.


Over de jaren publiceerde Immerzeel in boeken en diverse tijdschriften over tuingeschiedenis, landgoedbeheer, stinzenplanten, paddenstoelen en archeologische vondsten. Hij verzorgde onder meer in 2006 een geheel herziene herdruk van het boek “Nijenrode in tekening en prent” van oud-rector E.B.J. Postma. Ook had hij in 2015 een belangrijk aandeel in het boek “Nyenrode. Erfgoed en educatie”, dat werd uitgegeven door Stichting Nyenrode Fonds.Binnenkort verschijnt in samenwerking met NKS – Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats het boek “Nijenrode – Burcht, buitenplaats, business school”. Gert Immerzeel werkte ook mee aan deze publicatie en het boek is voor een belangrijk deel de weerslag van zijn kennis over het kasteel en het landgoed.

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES