Startbijeenkomst voor maatschappelijke stagiaires bij de gemeente Stichtse Vecht

woensdag 15 februari 2017 11.43 uur | laatst gewijzigd: woensdag 15 februari 2017 15.59 uur | auteur: Ria Poot

In oktober vorig jaar stond de gemeente Stichtse Vecht op de maatschappelijke stagiaire markt in het Niftarlake college in Maarssenbroek. Er waren 8 leerlingen (7 jongedames en 1 jongeman) enthousiast voor een stage bij de gemeente. Op 14 februari dit jaar kwamen de leerlingen naar de startbijeenkomst op Goudestein. Wethouder Linda van Dort en burgemeester Marc Witteman waren bij deze bijeenkomst aanwezig.

De leerlingen zien deze stage vooral als een snuffelstage en ze zijn erg benieuwd hoe het er in de gemeente aan toe gaat. Na een welkomstwoord van Linda van Dort gaan ze aan de slag met reageren op enkele stellingen. Op de stelling 'Een werkdag bij de gemeente ziet er zo uit' reageerden de leerlingen onderanderen met; 'niet veel bewegen en veel vergaderen. Op de stelling: 'Wie is de baas in de gemeente Stichtse Vecht' werd bijna unaniem 'de burgemeester' ingevuld.

Dat was natuurlijk koren op de molen van de burgemeester. Hij deed zijn ambstketen om en vertelde over die ambstketen. Hij legde uit dat hij helemaal niet de baas is in de gemeente. 'Dat is de gemeenteraad, die door de inwoners van Stichtse Vecht is gekozen' aldus burgemeester Witteman.  'Ik moet goed luisteren en onafhankelijk zijn, want ik sta boven de partijen'. Naast burgemeester, is hij ook burgervader vertelde hij aan de aandachtig luisterende stagiaires. 'Burgervader ben ik als ik naar de nabestaanden ga van iemand uit de gemeente die bij een ernstig ongeval in de gemeente is omgekomen, of als ik een bruidspaar dat 60 jaar getrouwd is ga feliciteren'.

Er hebben zich veel gemeenteambtenaren aangemeld om een stagiaire onder hun hoede te nemen. 'Er is voor elk wat wils', zeggen de aanwezige ambtenaren enthousiast. Ze verwachten van de maatschappelijk stagiaires dat ze met een frisse blik naar het reilen en zeilen in de gemeente kijken en slimme ideeën aandragen hoe het beter kan. Aan het eind van de stageperiode moeten ze een verslag maken, maar tussentijds mogen ze alles wat ze met de gemeente en hun medestagiaires willen delen (foto's, filmpjes, ervaringen) op Instagram posten. Ze spreken daarvoor meteen hun eigen hashtag af. Aan het einde van de stageperiode is er een slotbijeenkomst en dan worden de reacties op de stellingen van de startdag er nog eens bij gepakt. 'Dan hebben ze een hele andere kijk op de gemeente gekregen', weten ze op het gemeentehuis.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES